Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!33 työpaikkaa saavutti nollan tapaturman tavoitteen

12.4.2021

Työturvallisuutta parantaneet työpaikat saivat tunnustusta, kun Nolla tapaturmaa -foorumi myönsi vuosittaiset tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Tasoluokituksen sai kaiken kaikkiaan 87 työpaikkaa eri toimialoilta. Näistä 33 työpaikkaa pääsi nollan tapaturman tavoitteeseen vuonna 2020. Työpaikat jakavat turvallisuustyönsä hyviä käytäntöjä avoimessa verkkoseminaarissa tiistaina 4.5.2021.

- Tänä vuonna tasoluokituksen saaneista 87 työpaikasta 33 saavutti nollan tapaturman tavoitteen. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo VR Groupin riskienhallintajohtaja Anna Melleri, joka toimii Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmän puheenjohtajana.

Tasoluokituksen saaneissa on runsaasti myös sellaisia teollisuuden työpaikkoja, joissa tuotanto on pyörinyt normaalisti koronapandemian aikana. Jopa monissa rakennusalan yrityksissä on onnistuttu välttämään poissaoloihin johtaneet tapaturmat kokonaan.

- On ollut hienoa nähdä, miten tasoluokituksia hakeneiden työpaikkojen määrä on kasvanut viime vuosina. Työpaikat haluavat saada tunnustusta pitkäjänteiselle työlle, mitä he ovat tehneet työturvallisuuden eteen, sanoo Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Vuonna 2020 Suomessa sattui työpaikoilla keskimäärin 25 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoilla vastaava tapaturmataajuuden keskiarvo oli puolestaan 9,2, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna.

Avain hyvään turvallisuuskehitykseen on siinä, että kaikki työpaikalla sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Tasoluokituksen saaneet työpaikat kertovat esimerkiksi seuraavista toimenpiteistä: Johto käy enemmän turvallisuuskierroksilla, ja työntekijät tekevät työkohtaisia riskienarviointeja. Alihankkijat perehdytetään turvallisuuteen aiempaa paremmin, ja he osallistuvat turvallisuushavaintojen tekemiseen. Lisäksi monilla työpaikoilla palkitaan hyvistä turvallisuusteoista.

Työpaikat kertovat onnistuneista koronatoimista

Tänä vuonna moni työpaikka on kertonut onnistumisista, joilla koronavirus on pidetty kurissa ja tartunnoilta on vältytty. Tässä on auttanut nopea reagointi sekä ajoissa tehdyt ja työpaikan omaan riskinarviointiin perustuneet koronatoimet.

Poikkeusaikoina on syntynyt myös uusia käytäntöjä työturvallisuuden edistämiseen. Etäyhteyksillä johdon katsauksia järjestetään kuukausittain, kun ennen kokoonnuttiin auditorioon pari kertaa vuodessa. Myös työturvallisuuteen liittyvien verkkokoulutusten määrä on lisääntynyt.

- On ollut hienoa huomata, että koronapoikkeustilanteesta huolimatta työpaikoilla on pystytty jatkamaan perinteistä turvallisuustyötä. Lisäksi on kehitetty uusia tapoja toteuttaa turvallisuuskoulutukset ja yhteiset riskienarvioinnit. Näistä moni hyvä käytäntö jää varmasti myös pysyvästi osaksi uutta normaalia turvallisuustyötä, sanoo Anna Melleri.

Nolla tapaturmaa -foorumiin kuuluu 450 työpaikkaa, ja tasoluokituksen kriteerit on luotu yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa. Tasoluokitukseen vaikuttaa muun muassa työpaikan työtapaturmataajuus ja tapaturmien vakavuus. Lisäksi edellytyksenä on, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

Nolla tapaturmaa -foorumi

• Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, jossa tavoite on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva kehittäminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen.

• Siihen kuuluu tällä hetkellä yli 450 työpaikkaa ympäri Suomen, mikä kattaa 17 % työllisestä työvoimasta Suomessa.

• Foorumi on toiminut vuodesta 2003. Toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.

• Tutustu myös: www.nollis.fi, sosiaalinen media: @NollaTapaturmaa


(Työterveyslaitos)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi