Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!SYKE ja TUKES varoittavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä

14.1.2021

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedottavat

Isojen hallien ja maneesien ja erityisesti kuplahallien kattorakenteita on tarkkailtava nyt aktiivisesti, SYKE ja TUKES varoittavat. Lumikuorma on kasvanut nopeasti tavanomaista suuremmaksi Etelä-Suomessa. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa noin 100 kiloon neliömetrillä, kuplahallein osalta raja on vain 30 cm. Eteläisessä Suomessa kriittinen 100 kg/m2 lumikuorma on jo nyt paikoin saavutettu. Lapissa 100 kilon raja on ylitetty Käsivarressa.

Kuplahallit ovat rakenteeltaan suhteellisen heikkoja ja riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo 30 cm:n (50-60 kg/m2) lumikuormalla. Useita kuplahalleja on romahtanut jo viime päivien aikana. Hallien sulkemista on syytä harkita varotoimenpiteenä.

"Myös useita PVC-katteisia halleja on romahtanut tai vaurioitunut viime vuosina pienempienkin lumikuormien takia kuin mille rakenteet on suunniteltu. Syynä ovat yleensä olleet puutteet rakenteiden kokonaisjäykistyksen suunnittelussa. Tukes on alkanut selvittämään näiden hallien turvallisuusriskejä", kertoo ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista.

Kattojen rakennevirheitä voi löytyä PVC-hallien lisäksi mm. urheiluhalleista, suurista myymälöistä, ratsastusmaneeseista sekä teollisuusyritysten ja maatalouden tuotantorakennuksista.

Lumikuorma tavanomaista suurempi Etelä-Suomessa

Maaston lumikuorma on Etelä-Suomessa tavanomaista suurempi eli 80-100 kg/m2. Keski-Suomessa lumikuorma on tavanomainen eli 50-80 kg/m2 ja pohjoisemmassa se on alle tavanomaisen eli 90-120 kg/m2. Lumikuorma ei juuri lisäänny lähipäivinä ja viikonlopun aikana.

Hallien kattoja tarkkailtava ja lunta tarvittaessa poistettava

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön rakenteiden kunnon ja lumikuorman seurannasta. Lunta kannattaa tiputtaa varsinkin riskikohteiksi luokitelluilta katoilta ennen kuin kuorma on lähellä sitä peruslumikuormaa, joille rakenteet on suunniteltu.

"Suurten hallien ja maneesien omistajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20-30 cm kerros", korostaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen SYKEstä.

Hallien katoilla olevan lumikuorman suurimmat riskit johtuvat nyt lumisateen ja kovan tuulen kinostavasta vaikutuksesta. Ongelmia voi tulla, jos lumi kinostuu yksittäiselle katolle tai sen osalle. Tuuli ja lumen kinostuminen ovat voimakkainta rannikkoalueella ja varsinkin kulmikkaita muotoja omaavien hallien katoilla.

Pien- ja kerrostalot kestävät tyypillisesti hyvin paksunkin lumikerroksen

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

(Ympäristöministeriö)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi