Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!SPEK: Ihmisten suojaaminen on ongelmallista savu- tai kaasuvaaratilanteessa

3.12.2020

Turun lokakuisen varastopalon aikaan annettu vaaratiedote ei tavoittanut kaikkia riittävän nopeasti. Osa lähiympäristön ihmisistä sai tiedon vasta 2-4 tunnin kuluttua palon syttymisestä.

Ihmisten suojaaminen savu- tai kaasuvaaratilanteessa on ongelmallista, mistä Turun lokakuinen varastopalo toimi osoituksena. Asiasta kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK).
SPEK:n mukaan vaaratiedote Pansiontien varastopalosta ei tavoittanut kaikkia lähiympäristön ihmisiä riittävän nopeasti ja kattavasti. Osa vastaajista sai tiedon vasta 2-4 tunnin kuluttua tulipalon syttymisestä, käy ilmi SPEK:n ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kansalaiskyselystä.

- Osa vastaajista sai tiedon palosta vasta melko myöhään, mikä esimerkiksi kaasuvaaratilanteessa voisi olla kohtalokasta, SPEK:n erikoistutkija Tarja Ojala sanoo tiedotteessa.

Vastaajien mukaan tavanomaisin tiedonvälityskanava olivat internetin uutissivustot, minkä lisäksi tietoa saatiin myös muun muassa muilta henkilöiltä, kuten perheenjäseniltä.

SPEK kertoo myös, että osa koululaisista oli mennyt lokakuisen tulipalon yhteydessä koulun jälkeen palopaikalle katsomaan ja hengittämään myrkyllisiä savukaasuja.

Vain kolmasosa tiesi, miten ilmanvaihto suljetaan

Kyselyssä vain kolmasosa vastaajista tiesi, mistä kodin ilmanvaihto pysäytetään ja tätäkin pienempi osa kykeni itse pysäyttämään ilmanvaihdon. 52 prosenttia vastaajista varmisti kuitenkin, että ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot ovat suljettuina.

Ojala suosittelee, että kansalaisille, taloyhtiöille ja kouluille laaditaan selkeät kiinteistökohtaiset toimintaohjeet. Lisäksi tulisi laatia tiedotussuunnitelma. Näin voitaisiin välttää alueen asukkaiden ja alueella olevien tarpeeton vaarantuminen ja psyykkinen kuormittuminen.

SPEK:n mukaan vastaavanlaiset ongelmat ovat tulleet esiin myös aiempien tapausten yhteydessä.

Pansiontiellä sijaitsevan teollisuushallin sammutus- ja jälkiraivaustyöt venähtivät lokakuussa yli vuorokauden mittaisiksi. Myrkyllisen savun takia lähialueen asukkaita neuvottiin pitämään ikkunat ja ilmanvaihto kiinni. Tulipalo tapahtui yli 6 000 neliön teollisuus- ja tuotantohallissa, jossa oli muun muassa autopurkamo ja rengasvarasto.

(STT)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi