7.10.2020
Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Yleistä on, että ensimmäistä murtumaa seuraa toinen, edellistä vakavampi murtuma. Näistä murtumista iso osa olisi ehkäistävissä, jos osteoporoosia sairastavat murtumapotilaat tunnistettaisiin ja heille annettaisiin tietoa, tukea ja kuntoutusta itsehoidon tueksi.
Osteoporoosi on merkittävä kansanterveyttä heikentävä sairaus, jota sairastaa 400 000 suomalaista. Hoitamaton osteoporoosi voi heikentää merkittävästi yksilön toimintakykyä ja lisätä kuoleman riskiä.
Noin 40 000 suomalaista saa vuosittain osteoporoosiperäisen murtuman. Vaikka murtumat hoidetaan Suomessa hyvin, jää osteoporoosi usein diagnosoimatta. Suuri osa osteoporoosia sairastavien murtumista olisi ehkäistävissä, jos kuntoutujille olisi tarjolla riittävästi tietoa, tukea ja kuntoutusta itsehoidon tueksi.
Luustoliitto julkaisee 19.10. alkavalla Luustoviikolla osteoporoosin itsehoitopolku -verkkotyökalun, joka on suunniteltu tiedon lähteeksi ja tueksi osteoporoosia sairastaville ja heitä työssään kohtaaville terveysalan ammattilaisille.
"Jostain syystä kansallisen hoitosuosituksen mukainen hoito ei toteudu Suomessa läheskään kaikkien osteoporoosia sairastavien kohdalla. Kuntoutujien on tärkeää ymmärtää omaa sairauttaan, jotta he osaavat hoitaa itseään. Pelkkä luulääkehoito ei riitä. Rakentamamme osteoporoosin itsehoitopolku -verkkotyökalu on tähän yksi uusi väline", toteaa Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.
Hyvää hoitoa kaikille osteoporoosia sairastaville
Osteoporoosia sairastavien saama tuki itsehoitoon näyttää tällä hetkellä heikolta. Luustoliitto selvitti asiaa vuonna 2019 kyselyllä, johon vastasi 797 osteoporoosia sairastavaa ihmistä.
Kyselyyn vastanneista 69 % ei saanut ravitsemusohjeita diagnoosin yhteydessä, 66 % ei saanut tietoa liikunnan merkityksestä tai ohjausta turvalliseen liikuntaan ja 78% ei saanut ohjausta kaatumisen ehkäisyyn. Ainoastaan 10 % osteoporoosidiagnoosin saaneista ohjattiin kuntoutukseen.
"Osteoporoosia sairastava on usein yksin oman sairautensa kanssa. Tiedolla ja tuella voitaisiin säästää yhteiskunnan voimavaroja ja tarjota osteoporoosia sairastaville nykyistä toimintakykyisempiä elinvuosia sekä ehkäistä murtumia", kertoo Luustoliiton puheenjohtaja, LT, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Tiina Huusko.
Osteoporoosin hoitaminen hoitosuosituksia noudattaen vaatii toimenpiteitä terveydenhuollon hallinnolta sekä käytännön työtä tekeviltä ammattilaisilta. Osteoporoosia sairastava tulee ottaa mukaan oman hoitonsa ja kuntoutuksensa suunnitteluun ja toteutukseen.
Osteoporoosin ennaltaehkäisyn ja itsehoidon perustana on terveellinen ruokavalio, liikunta ja kaatumisen ehkäisy. Ruokavaliosta tulee saada riittävästi kalsiumia ja proteiinia. D-vitamiinilisä kuuluu osteoporoosin itsehoitoon, ja sen taso määritellään elimistön D-vitamiinitason mukaan. Terveellistä ruokavaliota tuetaan tarvittaessa kalsiumlisällä. Osa korkeassa osteoporoosin ja murtumien riskissä oleva tarvitsee lisäksi luulääkehoitoa.
Arjen tilanteessa tullut murtuma, pituuden lyhentymä useilla senteillä tai kumara ryhti voivat olla merkki luuston kuntoa heikentävästä osteoporoosista.
Luustoviikkoa vietetään 19.-25.10.2020. Luustoviikon teemana on osteoporoosin ja sen riskitekijöiden tunnistaminen. Maanantaina 19.10. Luustoliitto julkaisee osteoporoosin itsehoitopolku -verkkotyökalu tueksi osteoporoosia sairastaville ja heitä työssään kohtaaville terveysalan ammattilaisille.
(Suomen Luustoliitto)
|