Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kemikaalilain muutoksilla vahvistetaan digitaalista asiointia

27.8.2020

Hallitus esittää muutoksia kemikaalilakiin. Muutoksilla vahvistettaisiin muun muassa digitaalista asiointia ja Myrkytystietokeskuksen toimivaltaa.

Esityksen mukaan Myrkytystietokeskus nimettäisiin Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ohella kansalliseksi elimeksi kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin liittyvien tietojen vastaanottamisessa. Tämä mahdollistaa Myrkytystietokeskukselle pääsyn Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämään tietokantaan, jonne toiminnanharjoittajat toimittavat tietoja seoksista, jotka on luokiteltu vaarallisiksi terveyteen kohdistuvien vaikutusten tai fysikaalisten vaarojen perusteella.

Uudessa Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämässä järjestelmässä ilmoitusvelvoitteen alaiset seokset jaotellaan kuluttaja-, ammattikäyttö- sekä teollisuuskäyttöisiin seoksiin. Kemikaaleja valmistavien ja maahantuovien toiminnanharjoittajien olisi tehtävä ilmoitus kuluttaja- ja ammattikäyttöön tarkoitetuista seoksista siinä vaiheessa, kun uutta järjestelmää aletaan soveltaa 1.1.2021. Teollisuuskäyttöön tarkoitetuille seoksille siirtymäaika olisi 1.1.2024 saakka.

Esitetyt muutokset pohjautuvat EU:n aineiden ja seosten luokituksia, merkintöjä ja pakkaamista koskevaan asetukseen (ns. CLP-asetus).

Lisäksi lakia muutettaisiin niin, että toiminnanharjoittajien pitäisi toimittaa kemikaalitietoja kaikista vaarallisista aineista ja seoksista kansalliseen digitaaliseen asiointipalveluun viranomaisten valvonta- ja muita tarpeita varten. Kansallista KemiDigi-palvelua hallinnoi ja ylläpitää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Kansallinen vaatimus tietojen toimittamisesta ei ole uusi, vaan lain muutoksella ainoastaan vahvistetaan tietojen toimittamisen tapa uudessa jo helmikuussa 2019 käyttöön otetussa asiointipalvelussa.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 27.8. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021.

(Sosiaali- ja terveysministeriö)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi