Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Missä tilanteessa voi saada tartuntatautipäivärahaa?

3.4.2020

Hallituksen suositus karanteenia vastaavien olosuhteiden noudattamisesta ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan. Tartuntatautipäivärahaa varten tarvitaan aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräys karanteenista, eristyksestä tai työstä poissaolosta.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautilaissa karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen tai perustellusti altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumista rajoitetaan esimerkiksi niin, että hänet määrätään pysymään kotona. Eristämisellä tarkoitetaan sitä, että tartuntatautiin sairastunutta tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyä henkilöä hoidetaan terveydenhuollon toimintayksikössä erillään muista niin, että tartunta ei leviä.

Päivärahaa voidaan maksaa vain, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan karanteenissa, eristyksessä tai pois työstä.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada tietyissä tilanteissa lapsen huoltaja tai ulkomailla oleskeleva

Oikeus tartuntatautipäivärahaan voi olla myös, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on tartuntatautilain mukaisesti määrännyt alle 16-vuotiaan lapsesi pidettäväksi kotona ja sinä menetät tämän vuoksi ansiotuloja.

Päivärahaa voidaan maksaa myös Suomessa sairausvakuutetulle henkilölle, joka on määrätty eristettäväksi tai karanteeniin EU-alueella, ETA-maassa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa. Karanteenista tai eristyksestä tarvitaan yksilöity todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. Esimerkiksi EU-alueella asetetut yleiset ulkonaliikkumiskiellot tai muut yleiset liikkumisrajoitukset eivät oikeuta tartuntatautipäivärahaan.

Tartuntatautipäivärahaa ei saa karanteenia vastaavissa olosuhteissa

Suomen hallitus on suositellut ulkomailta palaavia ja yli 70-vuotiaita noudattamaan karanteenia vastaavia olosuhteita. Hallituksen suositusten noudattaminen ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan.

Päivärahaan ei ole myöskään oikeutta esimerkiksi, jos

• työnantaja tai opiskelupaikka on määrännyt sinut kotiin ulkomaanmatkan jälkeen 2 viikoksi

• olet jäänyt lapsen kanssa kotiin, koska päiväkoti tai koulu on suljettu

• teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny

• sinä tai lapsesi kuulutte sairauden takia riskiryhmään ja teidät on sen takia määrätty varotoimenpiteenä karanteeniin.

Tilannetta selvitetään parhaillaan sellaisten ryhmien osalta, joilla ei ole oikeutta tartuntatautipäivärahaan, mutta jotka menettävät ansiotuloja koronatilanteen takia.

Kelaan on tullut maaliskuun loppuun mennessä yhteensä 1 433 tartuntatautipäivärahahakemusta. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Tartuntatautipäivärahan käsittelyaikatavoite on noin 3-4 viikkoa.

(Kela)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi