Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Harkitse tarkkaan, millaisia desinfiointiaineita ja käsidesejä ostat

19.3.2020

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) neuvoo kuluttajia harkitsemaan tarkasti, ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ylipäätään tarpeellisia vai selviääkö saippuan ja veden avulla. Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle. Desinfiointiaineita on puolestaan markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

- Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteiden myyntipäällyksissä on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä: tuotteen luvataan tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa tuotteen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.

Älä hamstraa käsidesiä, pese kädet saippualla

Hyvä käsihygienia on nyt erittäin tärkeää. Tukes suosittelee noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita käsien pesuun.

Hyvä käsihygienia ei kuitenkaan välttämättä vaadi käsidesin käyttöä.

- Kun vesipiste on lähellä, huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää ja on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta, Paula Haapasola sanoo.

- Tuotteiden saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin on nyt ensisijaista. Käsidesien tuotanto jatkuu koko ajan, joten kuluttajien ei nyt kannata hamstrata käsidesejä, Haapasola jatkaa.

Desinfiointiaineiden käyttö kotona on haitallista hyödylliselle mikrobikannalle

Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Siivoukseen riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine.

- Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista sanoo.

Kuluttaja: kun ostat desinfiointiaineita tai käsidesiä, tarkista että pakkauksesta löytyvät vähintään nämä tiedot

• valmisteen nimi
• valmisteen sisältämien biosidisten aineiden ja luokituksen vaaralliseksi kemikaaliksi aiheuttaneiden aineiden nimet.
varoitusmerkinnät eli varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet
• kemikaalin toimittajan yhteystiedot, eli nimi, osoite ja puhelinnumero
• sisällön määrä
• käyttötarkoitus ja käyttöohjeet.

Euroopan komissio kerää parhaillaan tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä. Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

(Turvallisuus- ja kemikaalivirasto)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi