Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hiihtokeskushanke tarkastaa hissien työturvallisuuden

17.12.2019

Valtakunnallinen hiihtohisseihin keskittyvä työsuojeluhanke on pyörähtänyt käyntiin. Hankkeen päämääränä on varmistaa, että käytössä olevat hiihtohissit ovat työntekijöille turvallisia ja EU:n vaatimusten mukaisia.

Vuoden 2020 loppuun kestävän hankkeen aikana aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat suuntaavat valvontaa valtakunnallisesti kattavasti hiihtokeskuksiin ja köysiratalaitteistoihin. Noin 40 prosenttia tarkastettavista kohteista on Pohjois-Suomessa eli arvion mukaan 170 hiihtohissiä.

- Tavoitteenamme on tunnistaa merkittävimmät riskit ja kohdentaa valvontaa siten, että köysiratalaitteistojen parissa työskentelevien henkilöiden työolosuhteet ja työturvallisuus parantuvat, kertoo hankkeen koordinaattori Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Rajala muistuttaa, että työnantajan on ilmoitettava tarkastuksesta työpaikan työsuojeluvaltuutetulle.
- Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava siitä, että työsuojeluvaltuutettu on tarkastuksessa läsnä. Mikäli työpaikalla ei ole työsuojeluvaltuutettua, asiasta on ilmoitettava työntekijöille muuten sopivalla tavalla.

Taustalla uusi EU:n asetus

Hankkeen taustalla on uusi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/424, joka korvaa köysiratalaitteistoja koskevan direktiivin ja sen kansalliset versiot eli Suomessa valtioneuvoston asetuksen henkilökuljetukseen tarkoitetuista köysiratalaitteistoista.

- Varmistamme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, että työpaikoilla on riittävät tiedot uudesta EU-asetuksesta ja kansallisesta asetuksesta, täsmentää ylitarkastaja Rajala. Hankkeen verkostoja ja yhteistyötahoja ovat Suomen Hiihtokeskusyhdistys Ry ja Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Tukes ja alan muut toimijat.

- Työpaikkatarkastuksilla tarkastamme laitteen fyysisiä ominaisuuksia, esimerkiksi onko laitteen huoltotasot putoamissuojauksen kannalta turvallisia käyttäjälle. Lumettomana aikana tehdyssä valvonnassa otetaan huomioon myös hiihtohissipyöräily.

Markkinavalvontatarkastuksilla selvitämme, onko CE-merkintä asianmukaisesti hiihtohissien turvakomponenteissa ja ovatko EU-vaatimuksenmukaisuusvakuutukset kunnossa, sanoo ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala.

Hanke on toimittanut valvontakohteille ohjeen Näin valmistaudut tarkastukseen.

(Aluehallintovirasto. Työsuojelun vastuualue.)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi