12.11.2019
Kun työterveyshuollon edustaja ja asiakas ovat asioidessaan eri paikassa ja yhteydenpito toteutetaan tekniikan avulla, puhutaan työterveyshuollon etäpalveluista. "Tärkein pointti etäpalvelujen järjestämisessä on se, että asiasta on sovittu työnantajan ja työterveyshuollon kesken ja tämä kirjataan työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan", toteaa tarkastaja Johanna Pulkkinen aluehallintoviraston (avi) työsuojelun vastuualueelta.
Työterveyshuollon etäpalveluiden tuottamiseen on laadittu kriteerit, jotka toimivat ohjenuorana myös työsuojeluviranomaiselle tarkastustoiminnassa.
Aina on pohdittava tapauskotaisesti, soveltuuko annettava palvelu etäpalveluna tuotettavaksi huomioiden hyvä työterveyshuoltokäytäntö ja ammattieettiset periaatteet. Etäpalveluiden tuottaminen edellyttää paitsi asianmukaisia tiloja ja laitteita, myös koulutettua henkilöstöä ja tietoturvasta huolehtimista.
Työpaikkaselvitys tehdään pääsääntöisesti aina konkreettisesti työpaikalla.
Työpaikkaselvitykseen liittyvä suunnittelu, palautteen anto sekä seuranta ja arviointi voidaan taas hyvin toteuttaa etänä. Etäyhteyksien hyödyntäminen antaa hyvän mahdollisuuden joustavaan yhteistyöhön myös työterveyshuoltosopimukseen liittyvissä neuvotteluissa ja niihin liittyvässä yhteydenpidossa.
(Aluehallintovirasto. Työsuojelun vastuualue)
|