Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ennaltaehkäisy on paras lääke tyypin 2 diabetekseen

14.11.2019

Tyypin 2 diabetes koskettaa yhä useampia, ja arvion mukaan joka kolmannella suomalaisella aikuisella on korkea riski sairastua. Terveydenhuollon on moitittu keskittyvän liikaa sairauden hoitoon, vaikka parhaiten toimisi ennaltaehkäisevä elintaparemontti. Pienkokeilut toivat uusia toimintamalleja tyypin 2 diabeteksen torjumiseen.

Kiire, unettomuus ja stressi. Siinä ovat usein juurisyyt elintapasairauden synnylle. Kun kuormitus ja väsymys painavat, liikkuminen unohtuu, ruuaksi valikoituu helpoin eines ja vähitellen kilot kertyvät vyötärölle. Ylipaino, liikunnan puute ja ruokavalio ovat keskeisimpiä tekijöitä tyypin 2 diabeteksen syntyyn.

"Jotta sairautta voidaan ehkäistä, tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Nykyinen terveydenhuolto ja terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kaipaavat lisää elintapamuutosta tukevia ja helposti skaalautuvia digitaalisia palvelu- ja alustaratkaisuja", kertoo professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistolta.

Kokeiluista ratkaisuja tyypin 2 diabeteksen torjumiseen

Valtioneuvoston kanslia tuki kokeiluita, joilla torjutaan tyypin 2 diabetesta, tunnistetaan sairastumisvaarassa olevat ja tuetaan pitkäaikaista elintapamuutosta. Dumppaa diabetes! -kokeiluhausta toteukseen valikoitui kaikkiaan 14 kokeilua, jotka toivat tärkeitä oppeja elintapasairauden ennaltaehkäisyyn.

"Pienemmätkin kokeilut voivat olla hyvä alku uusien toimintamallien juurtumiselle", sanoo asiantuntija Anna-Maija Aalto Sitrasta.

Kun tavoitteena on laajempi elämänhallinnan muutos, on tärkeää kerätä tietoa, millaiset keinot toimivat. Kokeilukulttuuri antaa mahdollisuuden havaita myös epäkohdat.

"Nopeissa kokeiluissa testataan usein aika tarkkaan määriteltyä hypoteesia. Kokeilu voi olla onnistunut, vaikka toivottua tulosta ei saavutettukaan. Kokeiluista saatavat opit voivat ketterästi kehittää toimintaa eteenpäin ja toisaalta tarjota hyvää kokemustietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei", toteaa asiantuntija Sara Lukkarinen kokeiluhakua koordinoivasta Motivasta.

Tukea arkisiin valintoihin ja elämänhallintaan

Dumppaa diabetes! -kokeilut tarjoavat ratkaisuja erityisesti ruokavalioon, liikkumiseen sekä elämänhallintaan. Toiset kokeiluista keskittyvät kokonaisvaltaiseen muutokseen kouluttamisen ja elintapavalmennuksen keinoin, toiset taas innostavat terveyttä edistäviin toimiin. Monissa kokeiluissa on hyödynnetty digitaalisia ratkaisuja, kuten mobiiliaplikaatioita.

Jo lyhyen kokeilujakson aikana monissa projekteissa saavutettiin tuloksia. Esimerkiksi Apua hallitsemattomaan syömiseen -projektissa onnistuttiin vähentämään ahmimista ohjatun ryhmätoiminnan ja vertaistuen avulla. Ahmiminen vähentyi jopa 41 prosentilla osallistuneista.

Kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen tähtäävä Helmi hyvinvointivalmennus onnistui tavoitteissaan etävertaisryhmän avulla. Valmennukseen osallistuneista henkilöistä valtaosalla (80 %) säännöllinen liikunta lisääntyi, ja ruoka- ja unirytmiä opittiin hallitsemaan paremmin. Myös ruokavaliossa kasvisten käyttö lisääntyi, ja vyötärönympärys kapeni liki neljäsosalla.

Trainer4You-verkkokoulutuksessa koulutettiin terveydenhuollon ammattilaisia, jotka työskentelevät tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään kuuluvien parissa. Jokainen osallistuneita kertoi saaneensa hyviä työkaluja asiakkaiden elämäntapavalmennukseen. Myös muissa kokeiluissa saatiin hyviä toimintamalleja muutoksen tueksi.

Dumppaa diabetes -kokeilut ovat osa Kokeilun paikka -hanketta, joka on Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimin kehittämä. Kokeilun paikkaa ylläpitää valtion kestävän kehityksen yritys Motiva Oy. Lisää kokeiluista voit lukea sivustolla www.kokeilunpaikka.fi/diabetes2.

(Motiva Oy)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi