12.9.2019
Työsuojeluviranomainen on kehittänyt uuden kyselymenetelmän psykososiaalisen kuormituksen valvontaan. Kyselyllä tarkastaja voi kerätä työntekijöiltä tietoa heidän kokemastaan psykososiaalisesta kuormituksesta ennen varsinaista tarkastuskäyntiä. Vastausten perusteella valvontaa voidaan kohdistaa niihin asioihin, jotka kuormittavat työntekijöitä erityisen usein. Kysely otetaan käyttöön tänä syksynä.
Kysely löytyy Tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sivulta Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kysely.
Psykososiaalinen kuormitus on turvallisuusriski
Työn psykososiaaliset kuormitustekijät ovat nykyään monella työpaikalla keskeisimpiä työturvallisuusriskejä. Silti on tavallista, että niitä ei tunnisteta eikä mielletä riskitekijöiksi.
Kysely auttaa tunnistamaan niitä työpaikan kuormitustekijöitä, joiden on tieteellisten tutkimusten perusteella osoitettu olevan yhteydessä työntekijöiden terveyteen. Kuormitustekijät voivat liittyä työn sisältöön, työn järjestelyihin tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen.
Myös työpaikat voivat käyttää kyselyä
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee tunnistaa ja selvittää työpaikan ja eri tehtävien kuormitustekijät sekä arvioida niiden terveydellinen merkitys.
Työpaikat voivat käyttää kyselymenetelmää yhtenä apuvälineenä työpaikan psykososiaalisten kuormitustekijöiden tunnistamisessa. Kyselymenetelmä voi myös toimia työnantajan seurantavälineenä, kun työnantaja arvioi, onko haitallisen työkuormituksen vähentämiseksi tehdyillä toimenpiteillä ollut vaikutusta. Kyselyn käyttöä työpaikalla on kuvattu tarkemmin menetelmäkuvauksessa.
Kysely tehtiin yhteistyössä työelämän asiantuntijoiden ja työpaikkojen kanssa
Kyselymenetelmä kehitettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Kehittämishankkeen ohjausryhmässä oli jäseniä Akavasta, SAK:sta, STTK:sta, EK:sta, Valtion työmarkkinalaitoksesta, KT Kuntatyönantajista, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja Työturvallisuuskeskuksesta.
Kyselymenetelmää pilotoitiin työsuojeluvalvonnassa kahdessa vaiheessa.
Pilotointitarkastuksilla selvitettiin työntekijöiden ja työnantajien näkemyksiä menetelmän toimivuudesta.
(Aluehallintovirasto, Työsuojelun vastuualue)
|