Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Juhannus liikenteessä: Suunnittele reitti ja varaa aikaa matkantekoon!

18.6.2019

Juhannusliikenteessä kannattaa varautua liikenteen jonoutumiseen. Liikennettä on useilla tieosuuksilla tavallista viikonloppua enemmän, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Menoliikenteen vilkkain päivä on torstaina 20.6. ja paluuliikenteen sunnuntaina 23.6. Jos et voi välttää matkantekoa liikenteen vilkkaimpina aikoina, ota kuitenkin rauhallisesti: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan totuttuun tapaan juhannusaattoa edeltävänä torstaina. Myös perjantaiaamupäivällä menoliikennettä on runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin torstaina.

"Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna, kertoo liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksista. Tuttua on myös se, että monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina. Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20-30 km/h normaalia alemmiksi.

"Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä", Mika Jaatinen jatkaa.

Juhannuksena liikenteen määrä on niin suuri, että pienikin liikennehäiriö voi saada nopeudet laskemaan ennustettua alemmaksi. Lisäksi sadesää ruuhkaisimpina tunteina voi laskea nopeuksia huomattavasti.

Tieliikennekeskukset seuraavat liikenteen tilannekuvaa 24/7

Menoliikenne on torstaina vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa klo 12 ja 19 välillä ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 9 Tampere-Orivesi välille, valtatielle 5 Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 4 Helsinki-Lusi.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 23.6 alkaen aamupäivästä ja jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20:00 - 22:00 asti. Liikennemäärät ovat keskimäärin 40-50 % normaalia korkeammat. Nopeuden alenemia ja jonoutumista esiintyy etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä-Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli-Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi-Tampere. Nopeudet laskevat noin 20-50 km/h.

Tietyöt ja massatapahtumat voivat haitata liikennettä

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan, mutta kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida kuitenkaan juhannukseksi poistaa. Tietöistä voi aiheutua alennettuja nopeusrajoituksia, ajokaistojen muutoksia tai sulkemisia, mitkä kaikki hidastavat liikennettä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä on seuraavilla valtateillä

• VT3 Nurmijärvi
• VT3 Lempäälä
• VT3 Sääksjärvi
• VT4 Korson liittymä, Vantaa
• VT4 Jyväskylän ympäristössä useampi työmaa
• VT4 Oulun kohdalla useampi peräkkäinen työmaa
• VT7 Mossabergetin silta, Loviisa
• VT7 & VT6 Koskenkylän liittymä
• VT 12 Kangasala

Turun saariston lautoille voi muodostua jonoja. Tänä juhannuksena Nauvo-Parainen väliä ajetaan kolmella lautalla (torstai-perjantai, sunnuntai). Näistä Elektra ja Sterna ajavat aikataulun mukaan ja Falko ilman aikataulua ruuhkaa purkaen.

Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa juhannuksen erilaiset yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat ruuhkautua suuren väkimäärän johdosta.

Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta: https://liikennetilanne.tmfg.fi/

Vaihtoehtoisten matkareittien suunnittelu ja ajokunto onnistuneen juhannusmatkan A ja O

Onnistuneeseen juhannusmatkaan kuuluu matkareittien ennakointi, mahdollisten ruuhkapaikkojen välttäminen ja tietenkin hyvä fiilis - myös paluumatkalla. Ajokuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo etukäteen, jotta paluu sujuu turvallisesti.

"Festareille tai muutoin juhannuksen viettoon lähtevien kannattaa suunnitella myös paluumatkansa ajoissa ja sopia kuljettajajärjestelyt ennakolta. Myös taukojen pitämiset on hyvä ottaa huomioon aikataulutuksessa sekä meno- että tulomatkalla", muistuttaa Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Selvänä ja tarkkaavaisena ratin taa


Liikenneturva kannustaa juhannuksen juhlijoita huolehtimaan yhteisesti siitä, ettei kukaan lähde auton rattiin päihtyneenä - oli aine mikä tahansa. Rattijuopumustapauksien henkilövahingot keskittyvät kesäkuukausille, ja jo pienikin määrä alkoholia lisää riskejä liikenteessä. Juhannuksen kulkemiset kannattaakin miettiä jo ennakkoon.

"On vesiselvä juttu, ettei päihtyneenä lähdetä rattiin. Jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, niin ajoa on siirrettävä tuonnemmaksi. Lisäksi tien päällä on myös keskityttävä siihen tärkeimpään tehtävään eli ajamiseen. Kuskin on siis annettava esimerkiksi sometus- ja kartanlukutehtävät suosiolla matkustajille. Kun ajat, aja", kannustaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

Poliisi valvoo liikennettä juhannuksena

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa, että poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä.

"Juhannusaattona ja -päivänä on ohjelmassa lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä, sekä myös vesiliikenteessä", Kallio huomauttaa.

Juhannus on pohjoisessa epävakainen, etelässä on kesäisen lämmintä

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 18.6. tekemän ennusteen mukaan matalapaine liikkuu juhannusaattona Ruotsista Lapin ylle. Se tuo sateita maan pohjoisosaan ja sade- tai ukkoskuuroja maan itäosaan. Idän ukkoskuuroissa voi esiintyä voimakkaita puuskia. Lännessä on perjantaina poutaisempaa. Lämpötila kohoaa aattona maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 22-26 asteeseen, rannikoilla on viileämpää. Lämpötila nousee Etelä-Lappia myöten yli 15 asteen, mutta sitä pohjoisempana jäädään lähemmäksi 10 astetta. Juhannusyönä sateet painottuvat maan pohjoisosaan, etelämpänä on todennäköisemmin poutaa.

Juhannuspäivä on edelleen epävakainen maan pohjoisosassa, mutta etelämpänä pääosin poutainen sää jatkuu. Lauantai on tuulinen päivä maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila kohoaa etelässä ja idässä yli 20 asteen, lännessä ja pohjoisessa ollaan 15 ja 20 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on tätäkin viileämpää.

Sunnuntaina sateet heikkenevät pohjoisessakin. Lämpötila nousee sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoille, pohjoisessa lämpötila on pääosin 10-15 astetta.

Mihin voi antaa palautetta väylien kunnosta?

Tienkäyttäjän linjalle (0200 2100) voi ilmoittaa maanteiden (ei katuverkon) akuuteista tien kuntoon liittyvistä ongelmista. ITM Finlandin Tieliikennekeskus välittää ilmoitukset urakoitsijalle. Tienkäyttäjän linja löytyy myös 112 Suomi -sovelluksesta.

Palauteväylä: Karttapohjainen palvelu, jossa voi antaa palautetta, esittää kysymyksiä ja kehitysehdotuksia sekä tehdä ilmoituksia maanteihin sekä rata- ja vesiväyliin liittyen. Palvelu tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden paikantaa ongelma kartalle sekä saada seurantatietoa palautteen käsittelystä.

(ITM Finland Tieliikennekeskus)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi