13.5.2019
Genevessä 29.4.-10.5.2019 järjestetyn kolmen YK:n sopimuksen osapuolikokouksessa sovittiin muun muassa sekalaisen muovijätteen vientikiellosta EU- ja OECD-maiden ulkopuolelle sekä haitallisten PFOA-yhdisteiden käytön ja valmistuksen lopettamisesta vuoteen 2025 mennessä.
Baselin sopimuksen kokouksen osapuolet sopivat toimista, joilla rajoitetaan sekalaisen muovijätteen vientiä EU- ja OECD-maiden ulkopuolelle. Lisäksi osapuolet sopivat tiukentavansa rajat ylittävien muovijätesiirtojen valvontaa. Muutoksilla pyritään varmistamaan muovijätteen asianmukainen käsittely ja vähentämään muovijätteen kulkeutumista meriin estämällä muovijätekuljetukset maihin, joilla ei ole kapasiteettia niiden käsittelyyn tai hyödyntämiseen.
Osapuolikokouksessa hyväksyttiin myös rajoituksia tukeva kumppanuusohjelma, jonka avulla maat voivat parantaa yhteistyötään muovijäteongelman ratkomiseksi.
Kokouksessa saatiin myös väliaikaisesti hyväksyttyä uudistetut sähkö- ja elektroniikkaromua koskevat tekniset ohjeet. Näillä ohjeilla pyritään selventämään, milloin sähkö- ja elektroniikkalaite katsotaan jätteeksi ja milloin kyse on korjattavasta laitteesta. Ohjeella pyritään auttamaan kehitysmaiden viranomaisia tunnistamaan, milloin kyseessä on yritys tuoda laittomasti maahan sähkö- ja elektroniikkaromua. Koska ohjeessa on edelleen tulkinnanvaraisia kohtia, päätettiin jatkaa niiden työstämistä asiantuntijaryhmässä.
Haitallisista kemikaaleista pyritään eroon
Tukholman sopimuksen kokouksessa sovittiin kahden ihmiselle ja ympäristölle erittäin haitallisen pysyvän orgaanisen yhdisteen (ns. POP-yhdisteen) valmistuksen ja käytön lopettamisesta maailmanlaajuisesti. Torjunta-aineena käytetty dikofoli kiellettiin kokonaan. Perfluorattuihin kemikaaleihin kuuluvia PFOA-yhdisteitä rajoitettiin voimakkaasti niin, että kaiken käytön ja valmistuksen pitäisi loppua vuoteen 2025 mennessä. PFOA-yhdisteiden käyttö ja päästöt liittyvät erityisesti sammutusvaahtoihin ja fluorattujen polymeerien tuotantoon.
Rotterdamin yleissopimuksen osalta saavutettiin EU:n pitkäaikainen neuvottelutavoite, kun tämän haitallisten kemikaalien vientiä säätelevän sopimuksen yhteyteen perustettiin usean vuoden neuvottelujen jälkeen sopimuksen valvontamekanismi. Sen tarkoituksena on tukea ja neuvoa maita sopimuksen velvoitteiden toimeenpanossa. Valvonnalla on keskeinen rooli kansainvälisten sopimusten osapuolten keskinäisen luottamuksen ja sitä kautta yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisen kannalta.
Kolmen eri sopimuksen yhteisen kokouksen aihe on kestävän kemikaalien ja jätteiden hallinnan merkitys puhtaalle ympäristölle ja ihmisen terveydelle. Yhteisellä kokouksella haluttiin vahvistaa sopimusten keskinäisiä synergioita. Suomen pitkään tekemää työtä sopimussynergioiden edistämiseksi vahvistettiin myös päätöksellä, joka koskee yhteistyön tiivistämistä elohopeaa koskevan Minamatan sopimuksen sihteeristön kanssa.
• Governments agree landmark decisions to protect people and planet from hazardous chemicals and waste, including plastic waste (The Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions)
(Ympäristöministeriö)
|