Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kevään tulvaennusteet tavanomaisia, jääpadot voivat silti yllättää

17.4.2019

Tulvakeskus tiedottaa

Lämpenevä sää nostaa Pohjois-Pohjanmaan jokien vedenkorkeuksia pääsiäisen aikana. Oulun eteläpuolella kevättulvien ennustetaan jäävän korkeintaan keskimääräisiksi, mutta mahdolliset jääpadot voivat nostaa vedenkorkeuden korkeammallekin. Kansalaisten toivotaan jakavan tulvahavaintoja Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella meteorologeille ja SYKEn hydrologeille.

Oulun seudun jokien kuten Kiiminkijoen, Kuivajoen, Tyrnävänjoen ja Sanginjoen ennustetaan nousevan keskimääräiseen tulvahuippuun pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Simo- ja Iijoella vapun tienoille ajoittuvat tulvat voivat nousta keskimääräistä suuremmiksikin.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla virtaamat ovat pysyneet maltillisina ja monet vesistöt ovat jäistä vapaat. Virtaamat ja vedenkorkeudet ovat keskimääräisiä tai alle keskimääräisen.

Kevättulvien koon kannalta ratkaisevaa on lopulta sulamisajan sää. "Kevään tulvatilanteiden kehittymisen ratkaisee lopulta aina tulva-ajan vesisateet ja lämpeneminen", toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen SYKEstä.

Lapissa tulvakausi toukokuussa

Kevättulvat ovat odotettavissa Etelä-Lapissa huhti-toukokuun vaihteessa. Lämpimän sään ennustetaan kääntävän jokien vedenkorkeudet nousuun Pohjois-Lappia myöten jo ennen vappua. Tarkempi ennuste Lapin ELY-keskuksen tiedotteessa 16.4.2019 "Lapissa virtaamat lähtevät nopeaan kasvuun ennen Vappua".

Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvat jäävät keskimääräistä pienemmiksi

Etelä- ja Lounais-Suomen jokien virtaamat ovat pienentyneet maalis-huhtikuun vaihteen eli toisen kevättulvahuipun jälkeen. Virtaamat nousevat vielä etelässä lämpenemisen myötä, mutta uusin huippu on pieni.

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

Tulvakeskus kerää tulvatietoa kansalaisilta Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella, jossa havaintoja voi lähettää Omat havainnot -toiminnolla. Sovellus on tarjolla Google Play -kaupassa ja AppStoressa.

(Suomen ympäristökeskus)


 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi