Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suurten hallien kattojen lumitilanteen tarkkailu tarpeen koko maassa

28.1.2019

Suurten hallien kattorakenteita on syytä tarkkailla, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80-100 kg/m2:n tuntumaan. Lumikuorma on nyt Itä- ja Pohjois-Suomessa pääosin 60-100 kg/m2, Länsi-Suomessa 30-60 kg/m2. Eniten lunta on Kotka-Joensuu-linjan ja Suomen kaakkoisrajan välisellä vyöhykkeellä, jolla lumikuorma on monin paikoin 100 kg/m2 tai vähän enemmän. Tämän viikon aikana lumikuorma kasvanee reilusti valtaosassa maata. Kasvua voi tulla yli 30 kg/m2.

Kaakkois-Suomessa tammikuun loppu on paikoitellen selvästi pitkän ajan keskiarvoja lumisempi, kun taas Pohjois-Suomessa lunta on huomattavasti tavallista vähemmän.

Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

"Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa", kertoo SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. "Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen", muistuttaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

(Suomen ympäristökeskus SYKE)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi