Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työyhteenliittymä ei voi toimia päätoteuttajana rakennustyömaalla

17.1.2019

Aluehallintovirastojen (AVI) työsuojelun vastuualueet eli työsuojeluviranomainen haluaa tuoda esille, että työyhteenliittymä ei voi toimia rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisena päätoteuttajana.

Työyhteenliittymä on kahden tai useamman elinkeinonharjoittajan muodostama yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on ennalta sovitun projektin suorittaminen. Työyhteenliittymä ei ole itsenäinen oikeushenkilö, vaikka sillä on oma y-tunnus ja oma kirjanpito.

Työyhteenliittymä perustetaan tiettyä hanketta varten ja puretaan hankkeen päätyttyä.

- Tällaisia työyhteenliittymiä perustetaan toteuttamaan yksittäinen työmaa varsinkin laajoissa rakennuskohteissa, mutta toteutusta on havaittu vuosien mittaan myös pienillä rakennustyömailla, kuten esim. rivitalotyömailla. Työyhteenliittymänä on toteutettu mm. Tampereen Ratinan kauppakeskus muutama vuosi sitten ja tällä hetkellä rakenteilla oleva Länsimetron kakkosvaiheen pääsähkönjakelu-urakka toteutetaan työyhteenliittymänä, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto AVI työsuojelusta.

Tällä hetkellä on siis monia työyhteenliittymiä, jotka toteuttavat rakennustyömaita.

- Näissä tilanteissa rakennuttajat valitsevat esim.
toisen työyhteenliittymän osapuolista rakennustyön turvallisuudesta annetusta valtioneuvoston asetuksen mukaiseksi päätoteuttajaksi. Tämä on siis rakennuttajan tehtävä toimenpide. Käytännössä nyt käynnissä olevilla työmailla, joissa rakennuttaja on nimennyt päätoteuttajaksi työyhteenliittymän, niin rakennuttajan on vain nimettävä päätoteuttaja uudestaan, ylitarkastaja Koivisto sanoo.

AVIn työsuojelutarkastajat tulevat kiinnittämään asiaan huomioita normaaleilla tarkastuksilla ja jos esimerkiksi tapaturmatilanteessa ei ole nimetty sellaista tahoa päätoteuttajaksi, joka voi toimia oikeushenkilönä tai luonnollisena henkilönä, voi työsuojeluviranomainen katsoa, että rakennuttaja toimii itse päätoteuttajana.

Rakennustyömaalla voi olla vain yksi päätoteuttaja kerrallaan.
Päätoteuttajalla on oltava tosiasialliset toimivaltuudet hoitaa päätoteuttajan tehtäviä. Päätoteuttajan on oltava oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö, jotta se voi tosiasiallisesti vastata myös juridisesti päätoteuttajan tehtävistä.

- Tulkinta on, että työyhteenliittymä ei voi toimia rakennustyömaalla rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisena päätoteuttajana, koska se ei ole oikeushenkilö. Työyhteenliittymän toimiminen päätoteuttajana johtaisi tosiasiallisesti siihen, että siellä olisi useampi kuin yksi päätoteuttaja, toteaa ylitarkastaja Mikko Koivisto.

Työyhteenliittymä ei ole myöskään tilaajavastuulaissa tarkoitettu tilaaja.

Työyhteenliittymän tilaajavastuuvelvoitteista vastaavat työyhteenliittymän osapuolena olevat yritykset yhteisvastuullisesti.

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä

Työpaikkatiedote 2/2019: Työyhteenliittymä ei voi toimia päätoteuttajana rakennustyömaalla

(Työsuojelun vastuualue)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi