Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaHuono sää ja hyvä valistus vähensivät uudenvuoden silmävammoja

1.1.2019

Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu lähes kymmentä potilasta, jotka ovat saaneet silmävamman uudenvuoden ilotulitteista. Päivystävien lääkäreiden mukaan taustalla on huolimaton ilotulitteiden käsittely. Silmävammoja on kuitenkin ollut vähemmän kuin monena aikaisempana uutenavuotena.

Vakavin tapaus on Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Silmävamman saanut potilas on leikattu, mutta päivystävän lääkärin mukaan on silti mahdollista, että vaurioituneen silmän näkökyky ei palaudu. Kyseessä on aikuinen potilas.

Muut uudenvuoden silmävammat ovat sairaalatietojen mukaan lievempiä. Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks on hoitanut kahta lievää silmävammaa ja Tampereen yliopistosairaala Tays kolmea keskivaikeaa. Näistä potilaista kukaan ei ole tarvinnut leikkausta. Lisäksi neljäs silmävammapotilas oli iltapäivän tietojen mukaan vielä tulossa Taysiin.

- Kaikki kolme hoidettua potilasta ovat aikuisia. Jokaisessa tapauksessa ilotulitteiden käyttäjän varomattomuudella on osuutensa, kertoo päivystävä silmälääkäri Tuukka Felin.

Kuopion yliopistosairaalassa uudestavuodesta on selvitty ilman yhtään silmävammapotilasta. Helsingin yliopistollinen sairaala Hyks taas on hoitanut kahta 40-50-vuotiasta miestä, jotka olivat sytyttäneet ilotulitepadan ilman suojalaseja. Toinen vammoista sattui pääkaupunkiseudulla ja toinen potilaista tuli hoitoon muualta Etelä-Suomesta.

Toinen miehistä sai silmävammojen lisäksi korvavamman, ja hänen vaatteensa syttyivät tuleen. Padat olivat alkaneet tulittaa heti sytyttämisen jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla keskimääräistä rauhallisempaa

Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä Hyksistä arvioi sairaalan tiedotteessa, että uusivuosi oli silmätautien klinikalla tällä kertaa keskimääräistä rauhallisempi. Pääkaupunkiseudulla on vuodesta 2010 lähtien hoidettu hänen mukaansa vuoden vaihtuessa keskimäärin neljää potilasta. Suojalasien käyttö ilotulitteita sytytettäessä on ollut pakollista vuodesta 2010 lähtien.

Kivelän mukaan vähäiseen potilasmäärään saattoivat vaikuttaa sekä huono sää että ilotulitteiden vaaroihin liittyvä tavallistakin runsaampi tiedottaminen. Hän viittaa esimerkiksi joulukuussa julkistettuun kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltäminen.

(STT)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut / EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.3tratkaisut.fi