Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Yleisin vakavan työuupumuksen syy on liian suuri työtuntimäärä

18.11.2018

Vaikka julkisuudessa kerrotaan paljon myös tunnettujen henkilöiden uupumistarinoita, on työuupumuksen myöntäminen edelleen vaikeaa. Taustalla vaikuttaa suorituskeskeinen organisaatiokulttuuri: uupuminen koetaan heikkoudeksi ja helposti itsestä johtuvaksi, kuvailee Tampereen yliopiston dosentti, työhyvinvoinnin johtamiseen erikoistunut Marja-Liisa Manka.

- Uupumista on toisaalta myös vaikea havaita, sillä se hiipii elämään pikkuhiljaa, Manka sanoo.

Lääkärikeskus Mehiläisen työterveyspsykologi Maaret Punto kertoo työuupumuksen ilmenemismuotojen olevan yksilöllisiä. Joku kokee ensin uupumuksen fyysiset ja toinen psyykkiset oireet. Kolmas taas kokee molemmat.

- Vaikea ja pitkään jatkunut stressi saattaa johtaa esimerkiksi sydän- ja verisuonivaivoihin, eli pahimmillaan henkilön voi pysäyttää sydänkohtaus. Joskus keho vaatii pysähdyksen selkäkivun muodossa. Itku- tai raivokohtaus töissä on aina syy huolestua, Punto painottaa.
Mankan mukaan uupuneen työt voivat sujua pitkäänkin rutiinilla.

- Lopulta vastaan tulee kuitenkin täydellinen väsymisen kokemus. Eräs yritysjohtaja tunnisti työuupumuksensa siitä, ettei jaksanut enää pukeutua aamulla.

Ensimmäiset merkit näkyvät kotona

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntijan Pauliina Mattila-Holapan mukaan suurimmalla osalla ihmisistä on joskus stressioireita, ja varsinaisesta uupumuksesta onkin kyse vasta, kun oireilu on jatkunut pidempään. Vakavaksi uupumus on edennyt, kun työstä suoriutuminen ei onnistu kovasta yrityksestä huolimatta ja aikaisemmin helpoiksi koetut tehtävät vaativat kohtuutonta ponnistelua.

Mattila-Holapan mukaan uupumistilaan liittyy usein se, että kaikki voimat keskitetään työstä suoriutumiseen, ja työ tehdään muun elämän kustannuksella.

- Uupumus näkyykin usein ensin juuri kotielämässä.

Vaikka lääketieteellisissä tautiluokituksissa ei ole työuupumukselle omaa diagnoosia, työuupumus voi johtaa jopa työkyvyttömyyteen, muistuttaa Timo Partonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori. Vuonna 2004 työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä 30-60-vuotiaista suomalaisista 22 prosentilla oli edeltäneen neljän vuoden aikana todettu vakava ja kuudella prosentilla lievä työuupumus.

- Työuupumuksen kanssa on aina tärkeä toimia ennakoivasti, sillä vakavasta työuupumuksesta toipumiseen tarvitaan usein pitkiäkin sairauslomia, Partonen huomauttaa.

Äärimmäinen uupumus voi Mehiläisen Punton mukaan aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia kehoon ja aivoihin, ja siihen liittyy riski sairastua muun muassa masennukseen, unihäiriöihin ja päihdeongelmiin.

Olennaista poistaa kuormitustekijät

Työterveyslaitoksen Mattila-Holapan mukaan jaksamiseen liittyvien keskustelujen tulisi olla osa arkipäiväistä vuorovaikutusta työntekijän ja esimiehen välillä.

- Jaksamisesta ei pitäisi koskaan puhua vasta silloin, kun työntekijä jo kokee vakavia uupumisoireita. Työpaikalla olisikin hyvä tuoda esiin ajatusta, että jaksamisen haasteet ovat kaikille yhteisiä, Mattila-Holappa toteaa.

Punto puolestaan kertoo, että joillekin riittää työuupumuksesta toipumiseen muutaman viikon lepo, kun taas jotkut tarvitsevat useamman kuukauden irrottautumisen. Jotta asioihin tulee muutos, olennaista on poistaa työstä kuormitusta aiheuttavat tekijät - muuten uupumus tulee takaisin heti olosuhteiden palattua ennalleen.

(STT)

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi