Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Sisäilmaa siivotaan kansallisella ohjelmalla

31.10.2018

Huono sisäilma aiheuttaa monille suomalaisille oireita ja sairauksia kotona tai työpaikalla. Ongelmaa pyritään taklaamaan keskiviikkona julkistetulla kansallisella sisäilma- ja terveys -ohjelmalla.

Ympäristöterveyspäivillä Tampereella julkaistua ohjelmaa koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tarkoituksena on muun muassa vähentää sisäympäristöön liittyviä terveys- ja hyvinvointihaittoja ja parantaa oireilevien sekä sairastuneiden hoitopolkuja ja kuntoutusta.

- Ohjelman esikuvina ovat kansalliset astma- ja allergiaohjelmat. Ne ovat osoittaneet, että tällaisilla laajoilla ohjelmilla voi saavuttaa merkittäviä tuloksia, arvioi THL:n pääjohtaja Juhani Eskola.

Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2028 sisäympäristöön liittyvä oireilu on vähentynyt 40 prosenttia. Ohjelma tukee osaltaan hallituksen Terveet tilat 2028 -ohjelmaa.

- Valmistelussa on ollut mukana laajasti eri sidosryhmiä, kertoi ohjelmaa esitellyt professori Juha Pekkanen.

Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan Suomessa lähes 40 prosenttia kokee työpaikan sisäilman haitalliseksi. Syiksi ilmoitetaan huono ilmanvaihto ja home.

Sisäilmaohjelmaa varten tehdystä selvityksestä ilmenee, että Suomessa erityisenä ongelmana on radioaktiivinen alkuaine radon, jonka pitoisuudet ovat Euroopan suurimpia.

Sen sijaan kosteus- ja homevauriot vaikuttavat olevan yleisempiä Keski- ja Etelä-Euroopassa kuin Pohjoismaissa ja Suomessa. Lisää tutkimustietoa sisäympäristön laatuongelmista kuitenkin tarvitaan.

Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma on saanut jo kritiikkiäkin osakseen. Useat ammattijärjestöt kuten Tehy ja OAJ antoivat syyskuussa ohjelman luonnoksesta lausunnon, jonka mukaan se asettaa hyviä tavoitteita mutta esitetyt keinot ovat kapea-alaisia.

Järjestöjen mukaan oireileviin myös suhtaudutaan väheksyvästi, kun ohjelmassa käytetään ilmaisua "sisäilmasta oireilevat". Järjestöt esittävät kantanaan, että sisäilman epäpuhtauksien vuoksi myös sairastutaan ja että sairastumisia on liikaa.

(STT)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi