Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaSuomalaiset ajavat aiempaa parempikuntoisilla renkailla

30.10.2018

Talvirenkaita vaihdetaan paraikaa eteläisessä Suomessa autoihin ruuhkassa.

- Vaikka renkaiden vaihdon aika tulee suunnilleen samaan aikaan joka vuosi, se pääsee yllättämään autoilijan aina, linjaa Vantaan Ala-Tikkurilan Euromasterin rengasmyyjä Juhani Kortelainen.
Suomen pohjoisosassa talvirenkaat ovat jo pääosin käytössä.

- Meillä ei ole enää jonoja renkaiden vaihtoon, kertoi Rovaniemellä toimivan Lapin Kumin rengasmyyjä Keijo Perälä STT:lle tiistaina.
Autonrengasliiton puheenjohtajan Jarmo Nuora mukaan varsinkin rengashotellien hintatasossa näkyy, missä osassa maata ollaan.

- Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen vuokrataso on korkea, jolloin myös rengassäilytys maksaa enemmän.

Kortelaisen mukaan rengassäilytys, allevaihto, pyörien pesu ja vakuutukset maksavat heillä yhteensä runsaat sata euroa. Pelkkä renkaiden vaihto maksaa Ala-Tikkurilan Euromasterilla 44 euroa.
Rovaniemellä Lapin Kumin rengashotellin kausimaksu ja renkaiden vaihto ohentavat lompakkoa yhteensä 75 eurolla.

Kesärengas on salakavala

Kun talvirenkaita vaihdetaan nyt urakalla ajokkeihin, alan ammattilaiset pääsevät aitiopaikalle vertaamaan, missä kunnossa renkaat keskimäärin ovat. Näyttää siltä, että menossa on myönteinen muutos.

- Kuten myös rengasratsioissa viimeksi kävi ilmi, autojen renkaat ovat keskimäärin parempikuntoisia kuin aiemmin. Syynä voivat osaltaan olla parantunut asenne, parantunut varallisuus ja katsastuksen rengassääntöjen kiristyminen, arvioi Vianorin Tampereen Sarankulman palvelupisteen päällikkö Juha Laulumaa.

Samansuuntaista muutosta ovat havainneet Autonrengasliiton Nuora ja Euromasterin Kortelainen. Nuoran mukaan tasoeroa on myös talvi- ja kesärenkaiden välillä.

- Talvirenkaat pidetään lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa kuin kesärenkaat. Eräs syy tähän on se, että kuljettaja voi todeta talvirenkaiden pitokyvyn helpommin kuin kesärenkaiden. Kesärengas joutuu harvoin pitokykynsä äärirajoille, Nuora vertaa.

Toisaalta kesärengas on salakavalampi: kun sen pito loppuu, pito tapaa hävitä kerralla tyystin.

Ajokielto entistä helpommin

Laulumaan mainitsema katsastussääntöjen muutos tuli voimaan keväällä. Nykyisin renkaiden hylkääminen katsastuksessa johtaa ajokieltoon, kun aiemmin sai yleensä kuukauden aikaa ostaa uudet renkaat ja tulla sen jälkeen katsastuksen lopputarkastukseen.

Autonrenkaita koskeva säännöstö on muuttumassa melko pian myös lisää. Vuonna 2020 tulee voimaan jo tehty lainmuutos, joka määrää vaihtamaan autoon talvirenkaat aina, kun keli niiden käyttöä vaatii. Nykyiset päivämäärärajat talvirenkaiden käyttökaudesta siis poistuvat kokonaan.

- Lainmuutos korostaa vahvasti kuljettajan omaa vastuuta. Ajokelin muuttuminen ja myös sen alueelliset erot pitää pystyä ennakoimaan entistä paremmin, sanoo Autonrengasliiton Nuora.

(STT)


 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut / EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.3tratkaisut.fi