Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Terveydelle vaaralliset aineet ja kemikaalit työpaikoilla

22.10.2018

Joka päivä tuhannet ihmiset altistuvat vaarallisille aineille työpaikoilla, usein tietämättään. Vaaralliset aineet on usein vaikea tunnistaa, joka aiheuttaa myös paljon epävarmuutta. Onko sinulla tieto siitä, mitä aineita ja kemikaaleja työpaikallasi on?

Terveydelle vaaralliset aineet ovat yleisempiä kuin luullaan, mutta erityisesti jatkuva ja runsas altistuminen työssä korostaa niiden haittavaikutuksia terveydelle. Huolimatta siitä, että viime vuosikymmenien aikana on keskitytty yhä enemmän vaarallisten aineiden käytön kieltämiseen, rajoittamiseen ja säätelyyn, 38 % kaikista Euroopan yrityksistä on ilmoittanyt heillä olevan kemiallisia tai biologisia tekijöitä työpaikoillaan.

EcoOnlinen tekemässä tutkimuksessa joka kolmas yritys ilmoittaa, että heillä on syöpää aiheuttavia aineita työpaikalla .

Tee testi: Ovatko vaaralliset aineet hallinnassasi?

Tunnistamattomat vaarat

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan niiden työntekijöiden osuus, jotka ilmoittivat altistuvansa terveydelle vaarallisille aineille vähintään neljänneksen työpäivänsä aikana, on pysynyt ennallaan vuodesta 2000. Altistumisen määrään voi vaikuttaa moni asia, joista yksi syy on se, että terveydelle vaarallisten aineiden tunnistaminen voi olla hyvin vaikeaa. Puhdistusaineita, liimoja ja maaleja ei usein ajatella terveydelle vaarallisiksi kemikaaleiksi, mutta ammattikäytössä kyseiset tuotteet ovat usein vahvempia ja koostuvat useasta aineesta. Tämä tarkoittaa sitä, että pienilläkin yrityksillä voi olla kymmeniä, jollei satoja terveydelle vaarallisia aineita ja kemikaaleja, ilman että niistä ollaan tietoisia.

Näiden lisäksi terveydelle vaarallisia aineita ovat muun muassa tietyt pölyt, kaasut, savut ja nesteet, joille altistuminen voi tapahtua hengittämällä, nielemällä tai ihokosketuksen kautta. Määritelmä sisältää myös aineita, joita esiintyy prosessin aikana, kuten dieselpolttoaineen ja hitsaussavun, sekä luonnossa esiintyviä aineita, kuten raakaöljy ja puupöly.

Syöpä

Vaaralliset aineet ja kemikaalit työympäristössä voivat aiheuttaa erilaisia haittoja terveydelle ja työturvallisuudelle sekä sairauksia. Terveydelle vaarallisille aineille altistumisen vaikutukset voivat vaihdella lyhytaikaisista ja lievistä terveyshaitoista, kuten ihoärsytyksestä, akuutteihin ja kroonisiin sairauksiin, kuten keuhkovaurioihin ja astmaan, aivojen ja hermoston toimintahäiriöihin, allergioihin, ihosairauksiin, lisääntymisterveyden haittavaikutuksiin ja syöpään. Jatkuva altistuminen esimerkiksi asbestille on suurin ns. työperäisten syöpätapausten aiheuttaja. Työterveyslaitoksen ylläpitämään Työperäisten sairauksien rekisteriin on vuosina 1996-2009 kertynyt lääkärien ilmoittamia syöpätapauksia noin 1 400 kappaletta. Näistä 1 349 on asbestin aiheuttamia ja kuusi kvartsin aiheuttamia.

Lisäksi syöpää voi aiheuttaa pitkän aikavälin altistuminen muun muassa dieselpolttoaineen pakokaasulle ja puupölylle.

Terveellinen työ - Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät

Euroopan työterveys- ja turvallisuusviraston kaksivuotinen kampanja Terveellinen työ - Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät kannustaa ja auttaa työpaikkoja kehittymään vaarallisten kemiallisten tekijöiden hallinnassa. EcoOnline on useiden muiden yritysten tavoin mukana tukemassa kampanjaa lisäämällä tietoisuutta terveydelle vaarallisten aineiden ja kemikaalien käytöstä ja hallinnasta työpaikoilla, erityisesti nyt käynnissä olevan Euroopan työsuojeluviikon aikana. Seuraa meitä myös LinkedInissa , Facebookissa ja Twitterissä !

Helppolukuiset oppaamme ja runsaasti tietoa sisältävät artikkelimme auttavat sinua muun muassa riskinarvioinnissa sekä käyttöturvallisuustiedotteiden ja altistumisskenaarioiden lukemisessa - oppaat ja artikkelit löydät täältä .

Turvallisia työpäiviä!

(EcoOnline Oy)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi