Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suurin osa suomalaisista nukkuu ainakin melko hyvin

14.8.2018

Vain harva nukkuu vuosikymmenestä toiseen kehnosti

Suurin osa suomalaisista työikäisistä nukkuu tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin melko hyvin, kun unen laatua tarkastellaan pidemmän ajan kuluessa.

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa seurattiin yli 4 800 ihmisen unen laatua 36 vuoden ajan. Kysely toistettiin vuosien varrella neljä kertaa. Tutkittavilta kysyttiin, miten he yleensä nukkuvat. Vastauksista selvisi, että vain harvojen unen laatu oli pysyvästi huonoa.

Vastaajista 71 prosenttia arvioi nukkuvansa hyvin tai melko hyvin jokaisena neljänä mittausajankohtana. Vastaavasti vain puoli prosenttia vastasi nukkuvansa huonosti tai melko huonosti kaikissa kyselyissä.

- Kyselyiden väli on 5-21 vuotta, joten väliin mahtuu huonomman nukkumisen vaiheita myös niillä, jotka sanovat nukkuvansa yleensä hyvin, kertoi Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Christer Hublin STT:lle.

Hänen mukaansa tulokset täydentävät olemassa olevaa tietoa siitä, että lyhytaikaisista unettomuusoireesta raportoidaan yhä useammin, mutta pidemmällä aikavälillä ihmiset voivat silti kokea unen laadun hyväksi tai melko hyväksi.

Eroaa aiemmista tutkimuksista

Tutkimuksen tulokset eroavat aiempien unitutkimuksien tuloksista. Tutkijoiden mukaan ero selittyy todennäköisesti menetelmällisillä tekijöillä.

- Tässä tutkimuksessa kysyimme koetusta unen laadusta yleisesti, kun taas aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty unettomuusoireiden esiintymiseen edeltävän kuukauden aikana, kertoi Helsingin yliopiston professori Jaakko Kaprio tiedotteessa.

Apulaisylilääkäri Hublin huomauttaa, että tässä tutkimuksesta samoja ihmisiä on seurattu koko seuranta-ajan, kun aiemmissa tutkimuksissa on käytetty eri henkilöitä eri mittausajankohtina.

- Tämä saattaa selittää sitä, että tulos on painottunut eri tavalla ja nyt tutkimustulos on stabiilimpi, kun tutkimushenkilöt ovat koko ajan samoja, Hublin sanoi.

Tuloksista huolimatta Hublin ei sanoisi, että suomalaiset nukkuisivat nyt paljon paremmin kuin aikaisemmin on luultu.

- Tilanne ei ole ehkä ihan niin huono, kuin raflaavista uutisista annetaan ymmärtää, mutta silti ei voida sanoa, että suomalaiset nukkuisivat paljon paremmin. Yhä huomattava osa väestöstä nukkuu huonosti, ja nämä ihmiset tarvitsevat apua ja hoitoa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Sleep Research -tiedelehdessä.

(STT)


 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi