Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaToisen ihmisen voinnin tarkistaminen on kesän tärkein ensiaputaito

4.8.2018

Ensiaputaidoille on käyttöä varsinkin kesäisin, kertovat STT:n haastattelemat ensiavun ja ensihoidon asiantuntijat. Kun ihmiset ovat paljon ulkona, harrastavat liikuntaa ja käyttävät alkoholia, samalla sattuu ja tapahtuu.

Mikä sitten on olennaista pitää mielessä?

Kaikkein tärkeintä on pitää matala kynnys toisen ihmisen voinnin tarkistamisessa, kertoo lääkintäesimies Markku Himanen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

- Liian usein hätätilanne jää huomaamatta. Tajutonta ihmistä koetetaan herätellä, muttei hoksata, ettei toinen hengitä. Vaikka mitään muuta ei osaisi, niin aina voi selvittää tilanteen vakavuuden ja soittaa apua hätänumerosta, josta neuvotaan sitten oikeat toimintatavat.

Tilanteet kannattaa tarkistaa itse

Mahdollisen hätätilanteen omatoimista tarkistamista korostaa myös ensihoidon kenttäjohtaja Mika Vanhanen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

- Ikävän usein sen sijaan, että mentäisiin itse katsomaan ja herättelemään esimerkiksi tajuttomalta vaikuttavaa ihmistä ja selvittämään tilannetta, soitetaan suoraan hätänumeroon, vaikka ambulanssille ei välttämättä olisi tarvetta, Vanhanen kertoo.

- Toki se voi olla pelottava tilanne mennä ketään nykimään, ja omasta turvallisuudesta pitää huolehtia.

Runsaasti vaivaa aiheuttaa Vanhasen mukaan nykyään myös se, että liikenneonnettomuuksien ohi ajetaan ja niistä soitetaan hätäkeskukseen ilman, että tilannetta tarkistetaan. Pahimmillaan ojaan ajetusta tyhjästä autosta tehdään viikonkin ajan päivittäin uusia ilmoituksia, jotka pelastuslaitoksen pitää aina käydä tarkistamassa siltä varalta, että kyseessä olisi uusi onnettomuus.

Kaikki kiteytyy hengitykseen

Taidoista olennaisimpia ovat perusasiat, sanoo aluepäällikkö Sari Anttila Punainen Risti Ensiapu -yhtiöstä.

- Henkilön hengitystien avaaminen ja hengityksen tarkistaminen on tärkeintä. Sitten on painelu-puhallus-elvytys ja tajuttoman henkilön asettaminen kylkiasentoon, ettei hän tukehdu kieleensä tai oksennukseensa. Nämä taidot oppii nelituntisella kurssillakin, Anttila kertoo.

Varsinkin liikenneonnettomuuksissa hengitysteiden avaamisen tärkeys korostuu: autossa turvavöissä tajunsa menettäneen leuka rojahtaa rintaan, hengitystiet tukkeutuvat ja tukehtuminen alkaa. Hyvin monet ihmiset olisivat lääkintäesimies Vanhasen mukaan pelastettavissa yksinkertaisesti päätä pystyyn nostamalla.

- Maallikkoelvytystä monet ihmiset jo osaavat jonkin verran, ja siitä on todella paljon hyötyä. Ilman peruselvytystä selviytymisprosentti heikkenee 10 prosenttia joka minuutti, joten se on sydänpysähdystilanteissa äärimmäisen tärkeää aloittaa heti.

(STT)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut / EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.3tratkaisut.fi