Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaSuurten hallien kattojen lumikuormat vielä vaarallisen suuria

5.4.2018

Lumikuormat ovat kasvussa lumi- ja vesiasteiden takia suuressa osassa Suomea. Vesisade ja sulamisvesi varastoituvat sulannan alussa hallien katolla olevaan lumeen ja lopputuloksena lumikuorma kasvaa. Lumi myös estää ja hidastaa sulaneen veden poistumista tasakatoilta. Nuoskalumi voi lähteä liikkeelle ja kasautua tiettyyn paikkaan kattoalueella, jolloin lisääntynyt kuormitus voi aiheuttaa katon sortumisvaaran.

"Metrin kerros lunta kuormittaa kattoa 250 - 300 kg/m2. Jo yli puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa hallien katoilta ja metrin kerros on poistettava tai ohennettava tasaisesti. Lumenpoisto on tehtävä riittävin turvavarustein", sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Viikonlopun lumisateet ja alkuviikon vesi- ja lumisateet ovat kasvattaneet kattojen lumikuormia 20 - 40 kg/m2. Tämä nopea kuorman kasvu on romahduttanut eilen kalustehallin katon Iisalmessa ja pihattonavetan katon Kiuruvedellä.

Lumikuormat ovat saavuttaneet tai ylittäneet 200 kg/m2 Pohjois-Savossa. Yli 200 kg/m2 lumikuormia on Pohjois-Karjalassa, Koillismaalla, Kainuussa, Meri-Lapissa ja Länsi-Lapissa. Pohjois-Pohjanmaan lumikuormat ovat myös tavanomaista suurempia. Muutaman päivän lämpenemisen jälkeen ilma kylmenee jonkin verran ja lumikuormat pysyvät suurina vielä pari viikkoa. Pohjois-Suomessa ne kasvavat edelleen.

(Suomen ympäristökeskus SYKE)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut / EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.3tratkaisut.fi