Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kesätyönantaja, teetkö ensi kesänä mielenterveystyötä?

23.3.2018

Ensimmäinen kesätyöpaikka on nuorelle usein unohtumaton kokemus. Rohkaiseva ja avoin työnantaja ja esimies, joka huolehtii uudesta työntekijästä ja hänen perehdyttämisestään riittävän hyvin, tekee parasta mahdollista edistävää mielenterveystyötä työelämään siirtyvien tuhansien nuorten parissa tänäkin kesänä.

Luo nuorelle hyviä muistoja

Harva unohtaa ensimmäiset työpaikkansa tai sen, kuinka hänet on otettu siellä vastaan. Pidä mielessä, että olet mukana ainutlaatuisissa hetkissä nuoren elämässä. Nuoren elämässä monet asiat tapahtuvat ensimmäisiä kertoja. Jokainen kohtaaminen työyhteisössä jättää muistijäljen ja voi olla merkityksellisempi, kuin arvaatkaan.

Varaa aikaa perehdytykseen

Nuorelle ei ole kertynyt vielä paljoakaan työkokemusta, jonka varaan rakentaa työelämässä pärjäämistään. Varmistu siitä, että nuori tietää, osaa ja hän saa tiedon mistä saa apua. Perehdytys vaatii aikaa ja sitä tulee tehdä pikku hiljaa ja koko ajan, ei vain ensimmäisenä aamuna. Muista kysyä nuorelta usein, miten hänellä menee. Muista, että sinulla voi olla paljon hiljaista tietoa, josta on hyötyä nuorelle.

Ylläpidä turvallista tunnelmaa

Auta nuori työnteon alkuun ja kerro hänelle, että aluksi saa opetella tekemään asioita. Kerro myös, että virheitä sattuu välillä kaikille, niistä voi oppia, niistä saa puhua ja niille voi jopa nauraa. Huumori keventää tunnelmaa ja lisää työssä viihtymistä. Anna nuorelle mahdollisuus kertoa kesätyöhön liittyvistä tunteista, kiinnitä huomiota hänen vahvuuksiinsa ja anna myönteistä palautetta.

Anna sopivasti vastuuta ja luota

Kerro avoimesti, mitä odotat kesätyöntekijältä ja mitkä ovat ne rajat, joista ei lipsuta. Keskustele ja arvioi nuoren kanssa yhdessä vastuun kantamisesta ja määrästä, jotta nuorella olisi mahdollisuus saada työstä onnistumisen kokemuksia. Varmista, ettei kesätyö tuota nuorelle liiallista stressiä tai kuormitusta.

Näytä esimerkkiä

Kohteliaat käytöstavat ja välittäminen lisäävät työhyvinvointia: tervehdi, kiitä ja kysy välillä nuoren kuulumisia. Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on suora yhteys mielenterveyteen. Aikuiset toimivat roolimalleina nuorille myös ravinnon, levon, palautumisen ja muiden elintapojen suhteen.

(Suomen Mielenterveysseura ry)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi