Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kouluihin tavoitellaan nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle

Koulujen häirintätapauksia ympäröinyt hiljaisuus yllätti ylimmät virkamiehet

Alle puolet lapsista ja nuorista kertoo seksuaalisesta häirinnästä aikuiselle

Helsinki 6.3.2018

Laki antaa kouluille vahvat mahdollisuudet seksuaalisen häirinnän torjumiseen, mutta osa kunnista on jättänyt ohjeistukset puolitiehen. Nyt Opetushallitus yrittää saada seksuaalisen häirinnän kitkettyä kouluille suunnatun uuden oppaan avulla.

Miksi vasta nyt, voisi kysyä. Kouluterveyskyselythän ovat jo pitkään osoittaneet, että seksuaalinen häirintä on osa suomalaisten lasten ja nuorten elämää ja arkea.
– Metoo-kampanja on purkanut hiljaisuuden kulttuuria. Koko se ilmiö on osaltaan johtamassa kulttuurin muutokseen. On huolehdittava, että oppilaitoksilla on riittävä tuki toteuttaa lainsäädäntöä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), joka tilasi oppaan marraskuussa.

Ministerin havahduttivat mediassa laajasti uutisoidut koulujen häirintätapaukset, joista osa on saanut jatkua uhrien mukaan vuosikymmeniä.

Häirintään on kyllä puututtu lainsäädännöllä, sanoo puolestaan kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetusministeriöstä.
– Sitä olemme kaikki joutuneet ihmettelemään, että kuinka ihmiset eivät ole kertoneet ja kuinka on voinut tapahtua niin, ettei siihen (häirintään) ole puututtu.

Kertominenkaan ei aina auta

Häirintää nuoret kuitenkin kokevat. Siitä ei läheskään aina kerrota aikuisille, ja jos kerrotaan, apua ei aina saa. Viime vuoden kouluterveyskyselyssä 7 prosenttia 4.- ja 5. -luokkalaisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää. Heistä vain vähän yli kolmannes oli kertonut asiasta jollekin aikuiselle.

Kun nuoret kasvavat, häirinnän kokemukset lisääntyvät ja sukupuolittuvat. 8.- ja 9. -luokkalaisista tytöistä häirintää oli kokenut 30 prosenttia. Samoilla luokilla häirinnästä aikuisille kertoneista 11 prosenttia sanoi, ettei apua tilanteeseen tullut. Kyselyyn vastannaista yläkouluikäisistä viitisen prosenttia oli kokenut viimeisen vuoden aikana häirintää myös koulussa.

Rehtoreita, opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa neuvotaan ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa. Lapsia opetetaan omien taitojen vahvistamiseen.
– Kasvatetaan sellaisella itsetunnolla ja omanarvontunnolla varustettuja lapsia ja nuoria, että he ymmärtävät oikeutensa pistää rajat häirinnälle. He voivat itse turvata omaa koskemattomuuttaan, Lehikoinen painottaa.
Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat erilaisiin vähemmistöihin kuuluvat lapset.

Rehtoriyhdistys kannattaa nollatoleranssia

Laki asettaa koulutuksen järjestäjälle vastuun oppimisympäristön turvallisuudesta. Kaikki kunnat eivät kuitenkaan ole luoneet kouluille käytäntöjä häirinnän tunnistamiseksi ja kitkemiseksi. Opetushallituksen viimevuotisen selvityksen mukaan viidennes lukiosta ja ammatillisista oppilaitoksista ilmoitti, ettei niillä ole häirinnän käsittelyyn mitään yhteisesti sovittua toimintatapaa.
– Meillä on isoja kaupunkeja, joissa seksuaalisen häirinnän vastainen suunnitelma saattaa olla pelkkä käsitteen määritelmä, kertoo opetusneuvos Kristiina Laitinen.

Laitisen mukaan Opetushallitus ei nimeä puutteellisesti toimineita kuntia.
Häirinnän kitkeminen vaatii ennen kaikkea asennemuutosta, sanoo johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta.
– Mitkään koulun mainetekijät eivät saa olla syynä siihen, että asiat hoidetaan hiljaisuudessa, Lahtinen sanoo.

Oppaassa rehtorit ja opettajat saavat yksityiskohtaisia ohjeistuksia. Kouluissa oppaaseen suhtaudutaan myötämielisesti, arvioi Suomen rehtoreiden puheenjohtaja Antti Ikonen.
– Koko viime vuosi on ollut hyvällä tavalla pysäyttävä, ja seksuaalisen häirinnän torjumiseen on havahduttu ala kerrallaan. Nollatoleranssi on oltava.

 

(STT)

 

 

 

 

Julkisuudessa käsitelty useita häirintätapauksia 

 

– Helsinkiläisessä Kallion lukiossa useat entiset ja nykyiset oppilaat ovat kertoneet teatterin opettajan seksuaalisesta häirinnästä. Miesopettaja irtisanottiin tammikuussa.

– Kaarinan lukiossa Varsinais-Suomessa opettaja irtisanoutui joulukuussa sen jälkeen, kun osa opiskelijoista oli syyttänyt häntä epäasiallisesta käytöksestä. Rehtorin mukaan kyse on ollut sopimattomasta kielenkäytöstä, mutta ei fyysisestä ahdistelusta.

– Vaasan ruotsinkielisessä normaalikoulussa eli Vasa övningsskolassa yksi opettaja hyllytettiin joulukuussa häirintäepäilyjen takia. Marraskuussa yli 200 koulun entistä ja nykyistä oppilasta allekirjoitti vetoomuksen häirintää vastaan. Aiemmin yksi koulun opettajista oli erotettu. Taustalla oli häirintäepäilyjä, mutta myös muita syitä.

– Turussa on tiedossa kaksi vuosien takaista tapausta, joissa oppilaat ovat kertoneet opettajan seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta. Molemmat opettajat irtisanoutuivat sen jälkeen, kun heidän tekemisensä aikanaan tulivat ilmi. Puolalanmäen koulussa tapaukset nousivat esiin vuonna 2000, Luostarivuoren koulussa 1990-luvun alkupuolella.

 

Näin häirintätapauksen selvittely koulussa etenee

Mitä oppilaan kuuluu tehdä, jos hän kohtaa seksuaalista häirintää?
– Pyydä häiritsijää lopettamaan toimintansa. Jos et halua puhua suoraan häiritsijälle tai häirintä jatkuu, kerro aikuiselle. Koulun vastuulla on tiedottaa oppilaille ja heidän huoltajilleen, keihin häirintätapauksessa voi ottaa yhteyttä ja miten prosessi etenee.

Kuka selvittää tapauksen koulussa?
– Rehtori.

Mitä häirinnästä seuraa?
– Sekä häiritsijä että häiritty voivat tarvita tukitoimia, joista sovitaan koulussa. Aikuisella häiritsijällä on edessään mahdollinen palvelussuhteeseen liittyvä seuraus (huomautus, varoitus, työsuhteen päättämien). Toista oppilasta voi kohdata kurinpidollinen seuraamus. Jos on syytä arvioida rikoksen tapahtuneen, tapauksessa otetaan yhteyttä poliisiin ja lastensuojeluun.

Mitä tehdään, jos ilmianto on nimetön?
– Nimettömyys ei ole paras lähtökohta. Koulussa pitäisi luoda sellainen ilmapiiri, että uskalletaan omalla nimellä tulla esille. Silloin asiat voidaan selvittää parhaalla mahdollisella tavalla. Myös nimettömät ilmiannot ja viestit tulee kuitenkin selvittää.

Lähde: Opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Toimintaohjeita antoi lisäksi johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi