Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaValvira: Potilasturvallisuus ollut vaarassa Hus-alueella

Husin potilastietojärjestelmässä ongelmia tänäänkin – hoitoajoissa voi olla viivästyksiä lähipäivinä

Helsinki 8.11.2017

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eilinen laaja tietoliikennehäiriö on ollut vaaraksi potilasturvallisuudelle, sanoo valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson STT:lle. Hänen mukaansa vaara ei kuitenkaan ole aiheuttanut potilasvahinkoja, koska sairaanhoitopiirissä on toimittu ripeästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi.
Tiedossa ei ole, että järjestelmävian vuoksi potilaille olisi koitunut esimerkiksi läheltä piti -tilanteita. Henriksson korostaa puhuvansa niiden tietojen varassa, joita hänellä on asiasta keskiviikkona iltapäivällä.
Henriksson pitää tietoliikennehäiriötä vakavana. Hän sanoo, että Husin vikojen syyt on tutkittava perin pohjin, koska tällaista häiriötä ei saisi syntyä.
– Kun järjestelmät eivät toimi, on selvää, että niin vakava tilanne on vaara potilasturvallisuudelle – varsinkin eilen, jossain määrin myös tänään.
Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, jolla on parikymmentä sairaalaa ja lukuisia pienempiä yksiköitä.
– Eilen sosiaali- ja terveysministeriö selvitti muut yliopistosairaanhoitopiirit, ja mistään muualta ei raportoitu tällaisia ongelmia.

Ei tietoa, kuinka kauan korjaus kestää

Husin potilastietojärjestelmässä on ilmennyt ongelmia myös tänään. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi STT:lle, että vian laajuus on selvästi pienempi kuin eilen.
Husin mukaan potilastietojärjestelmä toimii, mutta ongelmana on järjestelmän hitaus. Toiminta jatkuu kaikissa sairaaloissa potilastietojärjestelmän ongelmista huolimatta. Viivästyksiä ja muutoksia hoitoajoissa saattaa kuitenkin lähipäivinä olla.
– Ennalta sovitut toimenpiteet, poliklinikkakäynnit ja yhteydenotot pyritään hoitamaan sovitusti eikä potilaiden tarvitse olla niistä huolissaan. Jos kuitenkin tulee muutoksia sovittuihin aikoihin, Husista ollaan yhteydessä potilaisiin ja neuvotaan, miten menetellä, sairaanhoitopiiri kertoi tiedotteessaan iltapäivällä.
Häiriöt ovat ilmenneet esimerkiksi siten, että kun tutkimuksissa tai hoidossa olevan henkilön potilastietoja halutaan katsoa tai täydentää, niin järjestelmä on toiminut hitaammin tai ei ollenkaan. Järjestelmän vikaa korjataan, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka kauan korjaus kestää. Vian syynä pidetään kahden tietokantapalvelimen yhteysongelmaa.
Husin mukaan häiriö ei tiettävästi liity eiliseen laajaan tietoliikennehäiriöön. Mäkijärvi kertoi, että tieto uudesta ongelmasta tuli keskiviikkona kello 9.24.

Laaja tietoliikennevika rampautti sairaaloita eilen

Laaja tietoliikennevika rampautti eilen Husin sairaaloita. Kyseessä oli suurin tietojärjestelmähäiriö kymmeneen vuoteen, kertoi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan johtava ylilääkäri Petri Bono. Vika saatiin korjattua tuntien jälkeen iltaseitsemältä.
Järjestelmät kaatuivat vian vuoksi koko Husin alueella. Muun muassa potilastietojärjestelmä, jossa ovat potilaan lääkitys- ja sairaustiedot sekä esimerkiksi röntgenkuvien lausunnot, ei toiminut.
Myös lääkejakelussa ja laboratoriojärjestelmissä oli ongelmia. Osa kuvantamislaitteistakaan ei toiminut.
Husin mukaan sen laboratorioiden ja kuvantamisen tietojärjestelmät toimivat tänään hyvin.

(STT)

 

Husin potilastietojärjestelmä toimii jälleen ongelmitta

"Ei viitteitä kyberhyökkäyksestä"

Yksi silmäleikkaus peruttiin ongelmien takia

 

Helsinki 9.11.2017

Husin potilastietojärjestelmässä ei ole havaittu tänä aamuna ongelmia, sairaanhoitopiiri tiedottaa. Järjestelmän oli aamukymmeneen mennessä avannut noin 7 000 käyttäjää, mikä on Husin mukaan normaali määrä siihen aikaan päivästä. Hus kertoo, että käyttäjiä on ohjeistettu käynnistämään tietokoneensa uudelleen ja ilmoittamaan, mikäli ongelmia ilmenee.

Husin päivitetty tieto on, että potilastietojärjestelmän ongelmien vuoksi jouduttiin perumaan yksi silmäleikkaus Meilahden silmäklinikalla. Aiemmin Hus kertoi, että peruttuja silmäleikkauksia oli kaksi. Husin mukaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa tehdään normaalisti noin tuhatkunta suunniteltua leikkausta kahdessa päivässä.
– Ainoastaan kaksi promillea leikkauksista on jouduttu perumaan. Tämä on aivan erinomainen tulos ja osoittaa henkilökunnan hienoa venymistä vaikeana aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

Husissa oli toissa päivänä laaja tietoliikennevika, joka koski kaikkia tietojärjestelmiä. Kyseessä oli suurin tietojärjestelmähäiriö kymmeneen vuoteen, kertoi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan johtava ylilääkäri Petri Bono. Muun muassa potilastietojärjestelmä, jossa ovat potilaan lääkitys- ja sairaustiedot sekä esimerkiksi röntgenkuvien lausunnot, ei toiminut. Myös lääkejakelussa ja laboratoriojärjestelmissä oli ongelmia. Osa kuvantamislaitteistakaan ei toiminut. Vian korjaus kesti iltaseitsemään.

Eilen potilastietojärjestelmässä ilmeni uusi ongelma, ja vika saatiin korjattua illalla.

 

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 010 2310 340 | Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava | www.3tratkaisut.fi
010-yritysnumeroiden puheluhinnat: 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min (sis.alv 24 %))