Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaValtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

10.10.2017

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat tyypillisesti rajun piikin tilastoihin. Yli 70% työmatkalla sattuneista tapaturmista johtuu liukastumisista ja kaatumisista.

Työmatkatapaturmista suurin osa on liukastumisia ja kaatumisia, joita tapahtuu paljon etenkin niinä arkipäivinä, jolloin keli on suurissa kaupungeissa erityisen huono. Yli 70 prosenttia työmatkalla sattuneista tapaturmista johtuu liukastumisesta, kaatumisesta tai kompastumisesta.
Vaikka liukkaat kelit voivat koitua kenen tahansa kohtaloksi, on asiantuntijan mukaan naisilla miehiä huonompi tuuri.

- Työmatkatapaturmista noin kaksi kolmasosaa sattuu naisille, vaikka miesten työmatkat ovatkin hieman pidempiä kuin naisten, LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Jaana Luomanen kertoo.

Luomasen mukaan työmatkatapaturman riski kasvaa sekä naisilla että miehillä iän myötä, mutta naisten riski on tästä huolimatta korkeampi kaikissa ikäryhmissä.
- Tähän vaikuttaa muun muassa se, että naiset kulkevat työmatkansa miehiä useammin muulla kuin henkilöautolla.

Tapaturmat aiheuttavat työnantajille merkittäviä kustannuksia

Vuonna 2015 sattui 14 807 liukastumiseen ja kompastumiseen liittyvää työmatkatapaturmaa (yli 70% kaikista työmatkatapaturmista).

Toiseksi yleisin työmatkatapaturman sattumistapa on yhteentörmäys auton kanssa (yli 10 % kaikista työtapaturmista). Tämä tarkoittaa sitä, että joko jää auton alle ollessaan liikkeellä pyörän tai jalan tai kolaroi itse autoillessaan toisen auton kanssa.

Yhteensä vuonna 2015 työmatkoilla sattui 20 477 tapaturmaa.

Liikenteessä sattuneista vahingoista aiheutuu työpaikoille suuria kustannuksia. Liikennevahingot ovat usein seurauksiltaan vakavampia kuin työpaikalla sattuneet vahingot. Niissä myös menetetään huomattavasti enemmän työpäiviä kuin töissä sattuneissa tapaturmissa keskimäärin.

- Koska työmatkaliikenne on monilla työpaikoilla työpäivän suurin riski, on perusteltua ottaa liikkumisturvallisuus mukaan myös työsuojelun toimintaohjelmaan. Työturvallisuutta kehitettäessä kannattaa herätä myös työmatkaliikenteen vaaroihin ja riskeihin sekä jalkauttaa ne osaksi yrityksessä annettavaa perehdytystä ja koulutusta, sanoo Luomanen.

LähiTapiolan 7 vinkkiä turvalliseen työmatkaan:

  • Jokainen voi omalla käytöksellään ja asenteellaan vaikuttaa työmatkojen turvallisuuteen. Työntekijän tulee kiinnittää työmatkalla huomiota reittiin, aikataulun joustavuuteen, oikeaan tilannenopeuteen sekä kelin mukaisten vaatteiden ja varusteiden käyttöön.
  • Työmatkaturvallisuus kannattaa liittää kiinteästi osaksi organisaation työsuojelua.
  • Työnantaja voi tukea liikkumisturvallisuutta asianmukaisten varusteiden hankkimisella tai niiden hankinnassa avustamisella.
  • Työnantaja päättää, milloin ja missä työ alkaa ja kuinka joustava aloitusaika on. Kokousten ja koulutusten ei välttämättä tarvitse alkaa heti aamusta, varsinkaan vaikean kelin aikana. Tällä estetään turha kiirehtiminen.
  • Myös etätyön hyödyntäminen vähentää työmatkatapaturmien riskiä.
  • Talviaikaan liukastumisia voidaan työpaikalla estää sijoittamalla hiekoitusämpäreitä ja lumilapioita soveltuviin paikkoihin sekä kannustamalla jokaista niiden käyttöön.
  • Työnantajan on myös hyvä huolehtia siitä, että liikkumisturvallisuuden opasmateriaalit ovat ajan tasalla ja ne ovat käytössä työpaikoilla.

Lähde: Tapaturmavakuutuskeskuksen analyyseja nro 12 (8.6.2017) -julkaisu

(LähiTapiola)

Tiedotetta muokattu 12.10.2017 ao. Tapaturmavakuutuskeskuksen viestinnän kommentin perusteella. 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 010 2310 340 | Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava | www.3tratkaisut.fi
010-yritysnumeroiden puheluhinnat: 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min (sis.alv 24 %))