Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaKukaan ei halua vastuuta Talvivaaran jätevesisopasta

Yhtiön johto vetoaa ympäristölupaan, viranomaisen mukaan lupa ei ole kattanut kaikkia päästöjä

Rovaniemi 9.10.2017

– Riidanalaisuus on erittäin kattavaa. Se tekee tästä merkittävimmän (ympäristörikosjutun), mitä oikeusjärjestelmämme on joutunut käsittelemään, totesi syyttäjä Kimmo Vakkala Rovaniemen hovioikeudessa maanantaina.

Hän luonnehti lausunnossaan Talvivaara Sotkamon ympäristörikosvyyhden hovikäsittelyä, jossa syyttäjät vaativat kaivoksen johdolle eripituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Syytteessä ovat käräjillä päiväsakkoihin ympäristön turmelemisesta tuomitut yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä, toimitusjohtajana ja tuotantojohtajana toiminut Harri Natunen, tuotantojohtajana toiminut Lassi Lammassaari ja metallien talteenottolaitoksen päällikkö, jonka syytteet hylättiin käräjillä.

Syyttäjien mukaan Talvivaara ei antanut riittäviä ja oikeita tietoja tulevasta toiminnasta hakiessaan ympäristölupaa kaivokselle. Näin ollen lupa annettiin syyttäjien mukaan puutteellisin tiedoin.
– Talvivaaran kaivoksen toiminta myös poikkesi monilta osin siitä, mihin oli ympäristölupa, Vakkala sanoi oikeudessa.

Ongelmia oli syyttäjien mukaan muun muassa jätteiden käsittelyssä sekä liuotusprosessissa, ja vesien säilömiseen tarkoitettuja altaita käytettiin väärin, jonka takia jätevesiä karkasi syyttäjien mukaan luontoon.

Puolustus kiistää kaiken

Puolustuksen mukaan ympäristöön vuotanut kipsisakka-allas on rakennettu ja sitä on käytetty ja paranneltu lupaehtojen mukaisesti.

Puolustuksen mukaan osa vesipäästöistä on ollut hallittuja ja ne on tehty Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston myöntämän luvan ehtojen rajoissa. Muut vuodot ovat olleet puolustuksen mukaan onnettomuuksia, eivätkä ne ole johtuneet törkeästä huolimattomuudesta.

– Ympäristöluvalla tehdystä toiminnasta aiheutuneet seuraukset eivät voi olla rangaistavia, puolustuksen asianajaja Tero Kovanen sanoi.

Puolustuksen mukaan viranomaiselle ei ole myöskään annettu ympäristölupahakemuksessa väärää tietoa.
– Kyse on ollut arviosta, joka on saatu parhailta asiantuntijoilta, asianajaja Kovanen sanoi.

Lisäksi puolustus vetosi siihen, että esimerkiksi Perä ja Lammassaari eivät olleet suoraan vastuussa vesien käsittelystä kaivoksella. Natunen toimi puolustuksen mukaan pakon sanelemana päästäessään kiistanalaista liuosta kipsisakka-altaaseen, eivätkä metallin talteenottolaitoksen päällikön vastuulla olleet ne toimet, mistä häntä syytetään.

Rovaniemellä paikalla ollut Perä ei itse halunnut kommentoida asiaa medialle millään tavalla.
– Kommentoin kyllä, vaikkapa sote-uudistusta tai jotakin muuta, mutta en tätä asiaa, Perä sanoi.

Yhtiössä ei ole rahaa jaettavaksi

Toimintaa valvonut viranomainen, Kainuun ely-keskus, toteaa vastauksessaan, että kaivosyhtiö vastaa itse käyttämiensä asiantuntijoiden arvioista ja vastuussa toiminnan lainmukaisuudesta. Ely-keskus myös pitää kiistattomana, että osaan ympäristöä pilanneista päästöistä ei ole ollut voimassa olevaa ympäristölupaa.

Syyttäjät vaativat, että Perä, Lammassaari ja yhtiön konkurssipesä määrätään korvaamaan yhteisvastuullisesti 13,3 miljoonan euron saavutettu rikoshyöty, jonka perusteet puolustus kiistää. Yhtiölle vaaditaan edelleen 850 000 euron yhteisösakkoa. Yhtiö on kuitenkin valtion varoin hoidettavassa konkurssissa eli julkisselvityksessä ja käytännössä varaton, eli rahoja ainakaan yhtiöltä tuskin tullaan koskaan saamaan.

(STT)

 

 

Syytteet koskevat Talvivaaran toimia vuosina 2006–2013

– Neljää Talvivaaran johtohenkilöä syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta. Syytteet koskevat vuosien 2006–2013 välisen ajanjakson tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.
– Syytettynä ovat kaivoksen perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Perä, ex-toimitusjohtaja Harri Natunen, aiemmin kaivoksen johtajana toiminut Lassi Lammassaari ja metallien talteenoton osastopäällikkö. Syyttäjä vaatii ehdollisia vankeustuomioita.
– Kainuun käräjäoikeus hylkäsi osastopäällikön syytteet. Muiden katsottiin syyllistyneen ympäristön turmelemiseen, ja tuomioiden suuruus oli 60–90 päiväsakkoa.
– Oikeus langetti 300 000 euron yhteisösakon. Lisäksi Talvivaara Sotkamo Oy määrättiin maksamaan valtiolle rikoshyötynä 3,5 miljoonaa euroa.
– Sekä syyttäjät että tuomitut ovat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta. Hovioikeus arvioi, että se antaa ratkaisun asiasta aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella.
– Syyttäjät vaativat kaivoksen johdolle edelleen eripituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta.
– Lisäksi syyttäjät vaativat, että Perä, Lammassaari ja yhtiön konkurssipesä määrätään maksamaan yhteisvastuullisesti valtiolle rikoshyötynä noin 13,3 miljoonaa euroa ja yhtiö määrätään 850 000 euron yhteisösakkoon.
– Kymmenet yksityishenkilöt ja Metsähallitus vaativat korvauksia Talvivaaran jätevesipäästöistä sovittelumenettelyssä, jota jatketaan vasta, kun ympäristörikosasiassa on saatu lainvoimainen tuomio.
– Konkurssipesässä ei tällä hetkellä ole rahaa, joten näyttää siltä, että siitä ei ole sakkojen saati korvausten maksajaksi.

(STT)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 010 2310 340 | Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava | www.3tratkaisut.fi
010-yritysnumeroiden puheluhinnat: 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min (sis.alv 24 %))