Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vatsakipupotilaan luokse suojaliivit ja kypärä yllä?

Suojaliivit ovat kulkeneet ambulansseissa jo vuosia, mutta väkivaltaan on vaikea varautua ennalta

Helsinki 2.10.2017

Suojaliivit ovat kuuluneet ambulanssien varusteisiin jo vuosia, mutta niistä on harvoin hyötyä ensihoitajien kohtaamissa väkivaltatilanteissa, sanoo ensihoitopäällikkö Markku Rajamäki Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.
– Väkivaltatilanteet tulevat aina poikkeuksetta ennalta aavistamatta, Rajamäki sanoo STT:lle.

Jos hätäkeskusilmoituksessa kerrotaan, että paikalla on väkivallan uhka, poliisi varmistaa tilanteen ennen kuin ensihoitaja menee paikalle. Monesti väkivallan uhka tulee kuitenkin ihan tavallisen tehtävän yhteydessä.
– Voidaan mennä katsomaan, että jollain on maha kipeä ja sieltä tuleekin ihminen puukon kanssa vastaan. Emme me tuollaisiin päivittäisiin tilanteisiin ja sisätautitehtäviin millään luotiliiveillä tai komposiittikypärällä varaudu. Menisi aika hassuksi meidän toimintamme.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Ari Ehrola jakaa Rajamäen näkemyksen.
– Mennään ihan normaalille sairauskohtauskeikalle, ja siellä voi tilanne ajautua siihen, että ollaan uhkauksen alla. Niihin on hirveän vaikea varautua ennalta.

Yle kertoi maanantaina, että sisäministeriö varustaa ensihoitajat ja palomiehet ensi vuoteen mennessä luodinkestävillä kypärillä ja liiveillä.
Varsinais-Suomen ja Oulu-Koillismaan lisäksi suojaliivit ovat olleet ambulanssien matkassa jo vuosien ajan ainakin Pirkanmaalla, kertoo tehohoidon apulaisylilääkäri Sanna Hoppu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Myös Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoitajilla on ollut suojaliivit käytössä jo pitkään, Yle kertoi.

"Sanallinen uhkailu ja haistattelu arkipäivää"

Rajamäen mukaan viime vuonna Varsinais-Suomessa raportoitiin noin 40 tilannetta, joissa ensihoitajiin kohdistui väkivaltaa tai sen uhkaa. Vakavampia tapauksia, joissa hoitajaa olisi esimerkiksi lyöty tai uhattu teräaseella tai aseella, on noin viitisen kappaletta vuodessa, Rajamäki sanoo.
– Pahemmilta tapaturmilta on onneksi vältytty, meillä on kuitenkin yli 40 000 ensihoitotehtävää vuosittain Varsinais-Suomessa.

Rajamäen mukaan ensihoitajiin ja viranomaisiin kohdistunut väkivallan uhka on vuosien varrella lisääntynyt.
– Ylipäätään käytös viranomaisia kohtaan on heikentynyt vuosien varrella, onko (syynä) sitten sukupolviasia vai huumausaineet.

Ehrolan mukaan Oulu-Koillismaalla on vuosittain noin 45 000 ensihoitotehtävää, joilla kirjataan yhteensä noin 40–60 uhkaustilannetta. Niiden määrä on hänen mukaansa kasvanut.
– Kyllä se ainakin tilastojen valossa on niin. Sanalliset uhkailut ja haistattelemiset, ne ovat ihan arkipäivää nykyisin, Ehrola sanoo.
Vakavampia tilanteita on hänen mukaansa muutama vuodessa. Niistä tehdään aina rikosilmoitus poliisille.

(STT)

Väkivaltatilanteet tulevat ennalta aavistamatta, joten niihin varautuminen on haastavaa. 


 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi