Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Väitös: Opettajaa ei palkita ponnistelusta - johtaa uupumukseen ja masennusoireisiin

Helsinki, 14.9.2017

Opettajien kokema työkuormitus ja sen aiheuttamat terveydelliset ongelmat ovat laaja yhteiskunnallinen ongelma.

Ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhta ja töissä kohdattavat väkivaltatilanteet kuormittavat opettajia. - Opetusalalle tarvitaan nykyistä toimivammat käytännöt väkivalta- ja uhkatilanteiden ilmoittamiseen ja käsittelyyn, sanoo tuore psykologian tohtori Kia Gluschkoff.

OAJ:n selvityksen mukaan opettajien työkyky on laskenut jo suomalaisen työelämän keskiarvon alapuolelle. Samassa selvityksessä havaittiin, että epäasiallista kohtelua, kiusaamista ja väkivaltaa kokeneiden opettajien työkyky on selvästi alempi kuin muiden.

Psykologian tohtori Kia Gluschkoff tarkastelee tuoreessa väitöskirjassaan psykososiaalista kuormitusta aiheuttavien tekijöiden yhteyksiä heikentyneeseen terveyteen suomalaisten opettajien keskuudessa.

Ikävillä ilmiöillä on ikäviä seurauksia. - Tutkimuksessani havaitsin, että ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta oli yhteydessä opettajien työuupumukseen, ja se ennusti masennusoireita voimakkaammin kuin jotkin muut työympäristön kuormitustekijät. Väkivallan kohteeksi joutuminen puolestaan ennusti uniongelmia. Uniongelmat voivat ilmetä esimerkiksi nukahtamisvaikeuksina, heräilynä tai puutteena unen virkistävyydessä, Gluschkoff tarkentaa.

OAJ:n selvityksessä noin kymmenen prosenttia oli kohdannut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään viimeisen vuoden aikana. - Useimmiten opettajat kokevat väkivaltaa oppilaiden taholta, mutta myös vanhemmat, työtoverit tai esimies saattavat kohdistaa väkivaltaa opettajaan. Siihen, kuinka yleistä opettajien kokema väkivalta on, vaikuttaa tietenkin se, miten väkivalta määritellään, Gluschkoff muistuttaa.

 


(Vastuullisuusuutiset.fi, Lähde: Helsingin Uutiset)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi