Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Riski hirvikolariin on suurin syksyisin

11.9.2017

Kiima, muutto ja metsästys lisäävät hirvieläinten liikkuvuutta. Pimeän aikaan autoilijoiden ja muiden tiellä liikkujien on syytä olla varuillaan.

Hirvieläinten aktiivisuus ja liikkuvuus on suurta erityisesti syksyisin. Liikkumista lisää hirvien kiima-aika syys-lokakuussa ja vastaavasti peurojen kiima-aika myöhemmin loppusyksyllä. Lisäksi hirvien luontainen siirtyminen talvilaitumille laittavat hirvieläimiä liikkeelle yhä enemmän.

Hirvieläimet liikkuvat aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä. Tästä syystä kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringon laskun ja nousun. Usvan tai sateen vähentäessä näkyvyyttä kannattaa pudottaa ajonopeutta, jotta eläinten tullessa tielle reagointiin jää riittävästi aikaa.

Jokaiseen autoon riistaonnettomuusmerkki

Varsinkin hirvivaroitusalueilla liikkuessasi tarkkaile aktiivisesti tien pientareita ja vähennä ajonopeuttasi. Hirvivaroitusmerkki kertoo siitä, että alueella on erityinen riski törmätä hirvieläimeen. Mikäli näet hirven tai peuran tiellä tai sen läheisyydessä, vähennä nopeuttasi välittömästi. On myös hyvä muistaa, että useita eläimiä voi liikkua yhdessä, joten tien jo ylittäneen yksilön perässä voi tulla vielä muita.

Hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen.
Muista hiljentää vauhtiasi tullessasi hirvieläinonnettomuuspaikalle. Pelastushenkilöstö tai suurriistavirka-apuhenkilöt (SRVA) saattavat olla paikalla suorittamassa tehtäväänsä. Mikäli saavut paikalle ensimmäisenä, varoita muuta liikennettä. Huolehdi mahdollisista loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan ja varmista, että onnettomuudesta on ilmoitettu hätäkeskukseen.

Pidä aina autossa mukanasi riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Riistaonnettomuusmerkillä voi myös merkitä kolaripaikan, mikä helpottaa huomattavasti kolarin jälkiselvittelyä ja esimerkiksi loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki sidotaan kolaripaikalla näkyvälle paikalle, josta se voidaan havaita autolla ajettaessa. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta. 

» Tulosta täältä riistaonnettomuusmerkki autoosi 

 

(Suomen riistakeskus)

 

 

Hirvieläimet liikkuvat erityisen aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä.


 

Porokello kilahtaa nyt luurissa – sovellus varoittaa autoilijaa lähellä liikkuvista poroista

Helsinki 13.9.2017

Lähellä liikkuvista poroista varoittava Porokello-älypuhelinsovellus julkaistiin keskiviikkona. Sovellus hyödyntää käyttäjän paikkatietoja ja varoittaa poroista äänillä ja väreillä. Porokellon voi ladata ilmaiseksi iOS- ja Android-puhelimiin.

Sovelluksen tavoitteena on vähentää porokolareiden määrä puoleen vuoteen 2020 mennessä, kertoo hanketta hallinnoiva Lapin ely-keskus.

Varoitukset ovat olleet saatavilla vuoden 2016 marraskuusta alkaen V-Traffic-palvelussa. Ely-keskuksen mukaan porokolarit lähtivät laskuun sen käyttöönoton myötä.
Viime vuonna sattui noin 3 400 porokolaria, mikä on yli 800 porokolaria vähemmän kuin vuonna 2015, ely-keskus kertoo.

Sovellus perustuu ammattiautoilijoiden reaaliaikaisiin porovaroituksiin, joita tulee 50–1 500 päivässä. Varoituksia tuottaa yli 1 800 ammattiautoilijaa.

(STT)

 

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi