Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suomi nousi työturvallisuuden mallimaaksi

Työperäiset syövät tappavat Euroopassa

Helsinki 3.9.2017

Työtapaturmien määrä on vähentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan työtapaturmat aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 30 kuolemaa. Vähintään neljän päivän poissaolon aiheuttaneita työtapaturmia sattuu noin 42 000.

Ylitarkastaja Päivi Hämäläinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että vielä viitisentoista vuotta sitten työtapaturmissa kuoli vuosittain 50–60 ihmistä.
– Muissakin tapaturmissa on tultu koko ajan lievästi alaspäin, mutta se laskutrendi ei ole niin iso.

Yksi selitys on teollisuustuotannon supistuminen. Lisäksi Suomessa on tehty töitä työterveyden ja -turvallisuuden edistämiseksi. Esimerkkinä Hämäläinen mainitsee erilaiset ohjelmat, kuten Nolla tapaturmaa -foorumin. Se on työpaikkojen vapaaehtoisesti muodostama verkosto, joka tähtää työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen.

Hämäläinen kertoo, että työturvallisuuden edistämisestä on saatu myös kansainvälistä kiitosta.
– Suomi on ihan yksi EU-alueen mallimaa.

Maailmanlaajuisesti kuolemaan johtaneita työtapaturmia sattuu vuosittain 380 000, joista Euroopan osuus on 11 000.

Sosiaali- ja terveysministeriön laskemat luvut julkaistiin sunnuntaina Kansainvälisen työjärjestön ILO:n maailmankonferenssissa Singaporessa.

Yli 2 000 kuolee työperäisiin sairauksiin

Työtapaturmien aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisempia kuin sellaiset kuolemat, jotka ovat aiheutuneet työhön liittyvistä sairauksista. Suomessa näihin sairauksiin arvioidaan kuolevan noin 2 200 ihmistä vuodessa.

STM:n mukaan työhön liittyvien sairauksien osuudet ovat kasvamassa Euroopassa. Erityisesti kuolemia aiheuttavat työperäiset syövät.
– Yksi suurimmista syistä varmaan on se, että ihmiset elävät pidempään, Hämäläinen arvioi.

Sairauksiin liittyy usein pitkiä latenssiaikoja, eli monissa tapauksissa altistumisesta on saattanut kulua 20–30 vuotta taudin puhkeamiseen. Esimerkiksi asbesti aiheuttaa edelleen syöpää, vaikka se kiellettiin Suomessa kokonaan jo runsas 20 vuotta sitten.

 

(STT)

 Kuva: 3T Ratkaist Oy, verkkokoulutus

 

Työ voi koitua kohtaloksi 

 – Tänä vuonna valmistuneen arvion mukaan työstä johtuvia kuolemia sattuu vuosittain maailmanlaajuisesti kaikkiaan 2,8 miljoonaa, eli päivittäin lähes 7 700 ihmistä kuolee joko työtapaturman tai työhön liittyvien sairauksien vuoksi. Vuonna 2014 vastaavaksi luvuksi arvioitiin 2,3 miljoonaa tapausta.

– Työtapaturmista ja työstä johtuvista kuolemantapauksista aiheutuvat kustannukset ovat 3,9 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta.

– Työhön liittyviä sairauksia ovat muun muassa verenkiertoelimistön sairaudet, työhön liittyvät syövät sekä hengityselimistön sairaudet.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Lue lisää STM tiedotteesta:
» Yli 7000 ihmistä menehtyy päivittäin työssään

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi