Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ensihoitajat ja uhkaava potilas voivat odotella poliisia tunteja Lapissa

Muonio 12.8.2017

Lapin syrjäseuduilla poliisin niukat voimavarat voivat viivästyttää uhkaavien ja aggressiivisten potilaiden pääsyä hoidettavaksi jopa tunneilla. Ensihoitajat joutuvat odottamaan pääsyä kohteeseen, koska poliisin saapuminen turvaamaan uhkaavaksi arvioitua kohdetta voi kestää kauan.

Poliisia tarvitaan varmistamaan kohdetta useita kertoja viikossa Lapin sairaanhoitopiirin alueella, kertoo ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen.
Kenttäjohtajana Rovaniemellä työskentelevä Petteri Malinen arvioi ensihoitajiin kohdistuvan uhkaavan ja aggressiivisen käytöksen lisääntyneen. Malinen on huomannut asenteiden muuttuneen ensihoitajien työturvallisuuden suhteen.
– Ennen on ajateltu, että mennään kuulostellen kohteeseen, jos potilas ei ole aiemmin uhkaavasta puheesta huolimatta käyttäytynyt väkivaltaisesti ensihoitajia kohtaan, Malinen sanoo.

Nykyään ensihoidon kenttäjohtajat määrittävät yhdessä poliisin kanssa paikan, jossa ensihoitajat odottavat poliisia. Kenttäjohtaja arvioi tehtävän työturvallisuutta virkavastuulla.
– Jos potilaalla on energiaa käyttäytyä uhkaavasti jo hätäkeskuspuhelun aikana, tila ei välttämättä ole mahdottoman huono, Malinen sanoo.
Hätäkeskuspäivystäjät arvioivat tehtävän uhkaavuutta muun muassa potilaan vammojen perusteella. Viiltohaava keskivartalossa viittaa usein puukotukseen.

Myös pitkät vuorot ja etäisyydet vaikuttavat Lapissa ensihoitajien työturvallisuuteen. Lapin sairaanhoitopiirissä useimmat ensihoidon yksiköt tekevät lyhyempien vuorojen lisäksi pitkiä, vuorokauden mittaisia vuoroja. Niiden aikana aktiivista työaikaa saisi säännöllisesti kertyä enintään puolet eli 12 tuntia. Kenttäjohtajat valvovat työajan kertymistä ja jakavat tehtäviä vähemmän kuormittuneille yksiköille, jos mahdollista.

– Jos Muoniosta siirretään potilas Rovaniemelle, menee tehtävään noin seitsemän tuntia, kenttäjohtaja Malinen sanoo.

Ensihoitajien kohtaama seksuaalinen häirintä ja henkinen
väkivalta yleistä

Ensihoitajat kohtaavat Suomessa yleisesti henkistä väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas vastanneista ensihoitajista oli kohdannut potilaan tekemää henkistä väkivaltaa kerran kuukaudessa viimeisen vuoden aikana.

Kyselyyn vastanneista naispuolisista ensihoitajista kaksi kolmasosaa kokee työssään seksuaalista häirintää useita kertoja vuodessa. Vastanneista 76:ta prosenttia potilas oli uhkaillut fyysisellä väkivallalla useasti viimeisen vuoden aikana.

Saimaan ammattikorkeakoulun tutkimuksen tiedot saatiin haastattelemalla yhteensä 250 hoitoalalla työskentelevää. Haastateltuja oli kaikilta viideltä sairaanhoidon erikoisvastuualueelta.

Valtakunnallisen tutkimuksen luvut eivät yllätä Suomen ensihoitoalan liiton asiantuntijaa Heikki Sederholmia, joka oli mukana tutkimuksen tekemisessä.
– Väkivalta ja huono käytös eivät ole uusia ilmiöitä. Ennen niiden on ajateltu kuuluvan ensihoitajan työnkuvaan. Tosiasia on, että väkivalta terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan lisääntyy ja kunnioitus vähenee, Sederholm sanoo.

(STT)

Pitkät vuorot ja etäisyydet vaikuttavat Lapissa ensihoitajien työturvallisuuteen. (Kuva: 3T Ratkaisut)


 


Ensihoitaja ajaa Lapissa jopa 1 500 kilometriä vuoron aikana

Ensihoitajan työ poikkeaa Lapissa muusta Suomesta monin tavoin. Valtavien etäisyyksien takia ambulanssin mittariin voi työvuoron aikana kertyä jopa 1500 kilometriä, kertovat Muoniossa ensihoitajina työskentelevät Minna Hirsikangas ja Hanne Vänskä.

Lapissa ambulanssi on useimmiten maavaraltaan korotettu ja nelivetoinen. Silti ankarimmissa talvikeleissä ensihoitajat joutuvat toisinaan soittamaan auran avaamaan tietä. Talvella moottorikelkkakypärät ja -varusteet ovat ambulanssissa maastopelastustehtävien varalta.

Ambulanssissa tehtävä hoitotyö korostuu Lapissa. Potilaan kanssa saatetaan olla liikkeellä useita tunteja. Hitaammin vaikuttavia lääkkeitä ei Etelä-Suomessa ole ensihoidossa järkeä käyttää, koska sairaalaan pääsee nopeasti.
– Palkitsee, kun ehtii nähdä potilaan tilan kohenevan matkan aikana, Vänskä sanoo.

Pohjoisimmassa Lapissa sattuu vuosittain tilanteita, joissa lapsi syntyy ambulanssiin maantien tai valtatien levikkeellä. Kätilö otetaan kyytiin matkan varrelta, jos arvioidaan, ettei synnytyssairaalaan Rovaniemelle välttämättä ehditä.

Ensihoidon yksiköt tekevät rajat ylittävää yhteistyötä viikoittain. Muoniosta käydään Ruotsin puolella, jossa lähin ambulanssin asemapaikka on Pajalassa sadan kilometrin päässä. Norjalaiset käyvät säännöllisesti esimerkiksi Kilpisjärvellä, jonne Skibotnin eli Yykeänperän ambulanssilla on lyhyempi matka kuin Hetan suomalaisella yksiköllä.

Vuodenajat näkyvät Muoniossa. Kesällä on hiljaisempaa, talvella tehtäviä on enemmän.

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi