Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Metallin työturvallisuus maailman huipulla

8.6.2017

Metalliteollisuuden työntekijöiden tapaturmariski on vähentynyt viidesosaan siitä, mitä se oli 2000-luvun alussa. Samalla työympäristön havaitut vaaratekijät ovat vähentyneet reilusti alle puoleen. On hyvät perusteet sanoa, että Suomen metalliteollisuus kuuluu maailman turvallisimpiin.

2000-luvun alussa metallissa sattui vuodessa kahdeksan työtapaturmaa sataa työntekijää kohti, viime vuonna enää 1,3 tapaturmaa. Vammalomat ovat vähentyneet saman verran. Selityksiä positiiviselle kehitykselle on useita: työntekijöiden suojavarusteiden käyttö on lisääntynyt ja riskinotto vähentynyt, työpaikkojen epäjärjestys ja muut vaaratekijät ovat vähentyneet. Työpaikat ovat myös ottaneet laajasti käyttöön korvaavan työn; lievän vamman jälkeen työntekijä voi jatkaa työskentelyä jossain tehtävässä, jossa vammasta ei ole haittaa, eikä työ vaaranna vamman paranemista.

Teknologiateollisuuden Haastamme -ohjelma

Tulokset koskevat Haastamme -ohjelmaan osallistuvia työpaikkoja, jotka edustavat noin 10 prosenttia alan työvoimasta. Haastamme on Teknologiateollisuus ry:n yhdessä työntekijäjärjestöjen ja työsuojeluviranomaisten kanssa jo vuodesta 2002 alkaen järjestämä ohjelma, johon kuuluvat työsuojelutarkastajien tekemät työpaikkojen arvioinnit ja parhaiden työpaikkojen palkitseminen kunniakirjoilla. Viime vuosina arvioinnit on tehty joka toinen vuosi. Viimeisin kierros oli tämän vuoden keväällä, siihen osallistui 105 työpaikkaa.

Haastamme -ohjelman taustalla on ajatus luotettavan vertailutiedon ja hyvien suoritusten palkitsemisen merkityksestä turvallisuuden johtamisessa. Yritysjohto saa luotettavaa ja reaaliaikaista tietoa oman työpaikan tilanteesta suhteessa saman alan muihin työpaikkoihin, ja hyvistä tuloksista palkitaan. Ohjelmasta ovatkin hyötyneet eniten ne osanottajat, joilla on ollut eniten parannettavaa.

Dosentti Heikki Laitinen sanoo Haastamme -ohjelman olevan konkreettinen osoitus kolmikantayhteistyön tuloksellisuudesta työolojen kehittämisessä. Hänen mielestään tämä yhteistyökyky on kansainvälisesti ainutlaatuinen Suomen vahvuus, jota kannattaa vaalia.  Laitinen on Lappeenrannan yliopiston dosentti ja 3T Ratkaisut Oy:n hallituksen puheenjohtaja. 3T Ratkaisut on ollut alusta asti suunnittelemassa Haastamme -ohjelmaa ja on kouluttanut työsuojelutarkastajat tekemään työpaikkojen arvioinnit. 

(3T Ratkaisut Oy)

 

Suomen metalliteollisuus kuuluu maailman turvallisimpiin.


Lue lisää: Teknologiateollisuuden yrityksiä palkittiin työturvallisuudesta

 

Dosentti Heikki Laitinen 3T Ratkaisut Oy:stä on ollut alusta asti suunnittelemassa Haastamme -ohjelmaa.

Kuva 1: Haastamme -työpaikkojen työympäristön ja tapaturmariskin kehitys vv. 2002-2017

 

 

Kuva 2: Työympäristön osa-alueiden muutos vuodesta 2002 vuoteen 2017» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi