Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!

3T Ratkaisut Oy - LuotettavaHuono sisäilma piinaa jopa joka neljättä koulua – Kaarinassa paettiin pihaopetukseen

Vanhempainyhdistys keräsi Kaarinassa voimansa ja vaatii nyt päättäjiltä uutta koulua

Kaarina 10.5.2017

Kaarinan ruotsinkielisen alakoulun pihamaalla kolmenkymmenen kakkosluokkalaisen ryhmä tekee äidinkielentunnilla yhteistyöharjoituksia. Seisotaan käsi kädessä ja kiemurrellaan yksi kerrallaan hulavanteen läpi muiden kannustaessa. Kakkosluokat ovat olleet vapun jälkeen ulkona melkein kaikki oppitunnit.

Hovirinnan koulurakennuksen huonoa sisäilmaa päätettiin paeta pakon edessä pihalle. Kun oppilaiden oireiden yleisyys paljastui keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tilatussa sisäilmakyselyssä, osa vanhemmista ei enää halunnut lastensa menevän sisään rakennukseen.

– Jos yli puolet lapsista oireilee, se on selkeä viesti, että rakennuksessa ei voi olla, sanoo S:t Karins svenska skolan vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Erika Silventoinen.

Nyt 170 oppilaan koulussa osa luokista on ulkona jatkuvasti, osa vähän aiempaa enemmän, kertoo ruotsinkielisen koulun rehtori Maria Engblom.
– Koulussa koettuja erilaisia oireita ei aiemmin osattu yhdistää toisiinsa. Nyt vaikuttaa siltä, että syy on huono sisäilma, Engblom kertoo.

Opetussuunnitelma pätee ulkonakin

Kakkosluokkien äidinkielen harjoitus sujuu ulkona yhtä hyvin kuin sisälläkin. Toisaalta pitäisi myös harjoitella musiikkitunneilla kevätjuhlan ohjelmaa. Ja askarrella äitienpäiväkortit vielä tällä viikolla.

– Opetussuunnitelma etenisi ehkä paremmin sisällä. Kirjallisia tehtäviä jää nyt enemmän tehtäväksi kotiin, 2A-luokan opettaja Josephine Symes kertoo ja huolehtii, että kaikilla oppilailla on kevätviimassa pipo päässä ja hanskat käsissä.

Rehtori Engblom puolestaan kiittää opettajia ja oppilaita joustavasta asenteesta.
– Tämä vaatii venymistä. Ulkona ei leikitä, vaan opitaan.

Syksyksi halutaan väistötilat

Vanhemmat ja koulun henkilökunta vaativat Turun kupeessa sijaitsevan Kaarinan päättäjiltä ratkaisua tilanteeseen.
– Haluamme ehdottomasti syksyksi terveet väistötilat, Maria Engblom painottaa.

Ruotsinkielinen alakoulu jakaa Hovirinnan koulukiinteistön suomenkielisen alakoulun, ruotsinkielisen esiopetuksen ja kansalaisopiston kanssa. Yhteensä lapsia on rakennuksessa noin 470. Sisäilmaongelmia on koko rakennuksessa.

Koulurakennus on valmistunut 1980-luvun alussa. Viime vuosina koulua on korjattu laajasti kosteus- ja mikrobivaurioiden takia, mutta sisäilmaongelmat eivät ole talttuneet.
– Meistä korjauksia on nyt yritetty tarpeeksi. Tarvitaan ensin väistötilat ja lopulta kokonaan uusi koulurakennus, vanhempainyhdistyksen Silventoinen painottaa.

Kaarinan kaupunki kartoittaa parhaillaan vaihtoehtoja.
– Väistötilat ovat todennäköinen ratkaisu. Vielä en pysty sanomaan, siirtyykö koko koulu vai siirtyvätkö vain pahiten kärsineiden luokkatilojen oppilaat, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta sanoo.

(STT)

 

 

» Lue lisää sisäilmaongelmista: Usein vasta äänekäs valitus tuo korjauksia hoitopaikkojen sisäilmaongelmiin

 


Opetushallitus patistaa kunnon suunnitteluun koulujen korjauksissa

Sisäilmaongelmaiset koulurakennukset on syytä tutkia huolellisesti ennen korjausten aloittamista. Liian hätäisistä korjausratkaisuista voi olla jopa haittaa, sanoo yliarkkitehti Reino Tapaninen Opetushallituksesta.

– Kun lähdetään nopeasti korjaamaan jotakin, oireiden varsinainen aiheuttaja voi jäädä piiloon. Ongelmia voi aiheuttaa home, mutta myös ilmanvaihdon puutteellisuus, sanoo perusteellisia tutkimuksia suositteleva Tapaninen.

Kaarinassa osa ruotsinkielisen alakoulun opetuksesta siirrettiin toukokuuksi ulos, kun kyselytutkimus paljasti laajan oirehdinnan. Tapanisen mukaan koulu voi järjestää väliaikaisesti osan opetuksesta ulkonakin.
– Tärkeintä on, että opetus voidaan järjestää turvallisesti ja opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Koulutuksen järjestäjä, siis kunta, on vastuussa siitä, että koulutilat ovat turvalliset ja terveelliset.
Sisäilmaongelmista ei kärsitä vain Kaarinassa.
– Merkittäviä oireiluja aiheuttavia vaurioita on mahdollisesti jopa neljäsosassa kouluista. Tämä koskettaa koko Suomessa noin sataatuhatta oppilasta, Tapaninen sanoo.

(STT)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.3tonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin

Kommentoi uutista

Ladataan kommentteja, hetki...


HSEQ Online - Kattava, ketterä ja kehittyvä pilvipalvelu

Palvelun tarjoaa: 3T Ratkaisut Oy - Ratkaisevasti parempi työpäivä


Bookmark and Share

© 3T Ratkaisut Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 010 2310 340 | Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava | www.3tratkaisut.fi
010-yritysnumeroiden puheluhinnat: 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min (sis.alv 24 %))