Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikoilla ei ole herätty nanohiukkasten riskeihin

Kuumat työvaiheet tuottavat korkeita pitoisuuksia

Tampere 18.4.2017

Työpaikoilla ei ole vielä herätty ultrapienten nanohiukkasten torjuntaan, vaikka niiden epäillään aiheuttavan useita terveysriskejä. Työterveyslaitos ja Itä-Suomen yliopisto ovat mitanneet korkeita hiukkaspitoisuuksia erityisesti työvaiheissa, joissa käytetään korkeita lämpötiloja.

– Keskustelu nanohiukkasista on keskittynyt teollisesti tuotettaviin nanomateriaaleihin, vaikka nanohiukkasia esiintyy myös tavallisilla työpaikoilla, mainitsee erikoistutkija Anna-Kaisa Viitanen Työterveyslaitokselta (TTL).

Hiukkasia mitattiin muun muassa kahdessa konepajassa ja leipomossa. TIG-hitsauksessa pitoisuudet nousivat 110 000 – 350 000 hiukkaseen ilmakuutiosenttimetrissä. Mittaukset tehtiin työntekijän lähellä hänen hengitysvyöhykkeellään, mutta hengityssuojaimen ulkopuolelta. Leipomossa pitoisuudet olivat paistamisen yhteydessä 80 000 – 100 000.

Tulokset olivat työpäivän aikaisia keskiarvoja. Yksittäisten työvaiheiden aikana pitoisuudet olivat paljon korkeampia. Työterveyslaitoksen tavoitetaso teollisesti tuotetuille nanohiukkasille on alle 40 000 kuutiosenttimetrissä.

Kampaamossa hiustenvärjäys nosti jonkin verran pitoisuuksia. Pienempiä lukemia mitattiin MDF-ovien valmistuksessa ja teräksen mekaanisessa hionnassa.

Hiukkasia myös tulostuksesta

Nanohiukkasille altistutaan eniten työpaikoilla, joilla on käytössä uuneja, poltto- ja sähkömoottoreita tai lämmittimiä. Niissä voidaan hitsata, tehdä metallivalua, hiontaa tai koneistusta. Myös ruuanvalmistus, kopiokoneet sekä laser- ja 3D-tulostimet voivat tuottaa nanohiukkasia.

– Nanohiukkasiin voi työpaikalla kiinnittää huomiota oman riskinarvioinnin yhteydessä, tai kun työterveyshuolto tekee työpaikkaselvitystä.

Työpaikoilla mittaamista on haitannut käyttökelpoisten laitteiden puute, mutta niitä on viime aikoina tullut markkinoille.

Nanohiukkasilta voidaan suojautua samoin kuin hienolta pölyltä.
Nanohiukkaset voivat tunkeutua syvälle keuhkoihin. Hiukkasten epäillään olevan yhteydessä hengityselinsairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

 

(STT)

Nanohiukkasille altistutaan esimerkiksi leipomotyössä.

 


Äärimmäisen pieniä hiukkasia

– Nanohiukkasen halkaisija on äärimmäisen pieni, alle 100 nanometriä. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa.
– Nanohiukkasia tuottavat luonnolliset lähteet kuten tulivuorenpurkaukset sekä ihmisen toiminta kuten liikenteen ja teollisuuden päästöt, tupakointi ja nanomateriaalien valmistus.
– Työpaikoilla hiukkasia voi syntyä prosesseissa, joissa käytetään kuumia lämpötiloja tai suuria energioita. Myös kaasumaiset yhdisteet, jauhemaiset aineet, pölyävät prosessit ja mekaaninen työstö voivat tuottaa hiukkasia.
– Hiukkasilta suojaudutaan vähentämällä päästöjä, estämällä niiden joutumista hengitysilmaan, hyvällä ilmanvaihdolla ja viime kädessä hengityksensuojaimilla.
– Nykytiedon valossa nanohiukkasia merkittävämpiä terveysriskejä ovat kuitenkin yhä runsas altistuminen pölylle, kuiduille, liuottimille tai muille kemikaaleille.

(STT)

Lähde: Työterveyslaitos» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi