Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kevään katupöly voi aiheuttaa nuhaa ja allergiaoireiden pahentumista

Ilmanlaatu on Suomessa vielä hyvä

Helsinki 12.3.2017

Kevät tuo mukanaan katupölyn, joka voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten flunssaa ja silmien kutinaa. Allergikon ja astmaatikon oireet voivat pahentua, kertoo Ilmatieteen laitos.
– Ilmanlaatu on valtaosassa Suomea hyvä, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Hengitysliiton mukaan katupölyongelmat ovat pahimmillaan kuivalla säällä, kun tuuli ja liikennevirrat nostavat kaduille kertyneen pölyn ilmaan.

Katupöly ei ole pelkästään isojen kaupunkien ongelma, vaan korkeita hiukkaspitoisuuksia voi olla pienissäkin keskuksissa ja taajamissa, liitto huomauttaa.
– Katupöly huonontaa ilmanlaatua erityisesti sitten, kun lumi on sulanut kaduilta ja sää on tuulinen ja aurinkoinen, Kokko sanoo.

Katupöly koostuu Hengitysliiton mukaan hienoksi jauhautuneesta asfaltista ja hiekasta. Se sisältää myös nokihiukkasia sekä autojen renkaista ja moottorista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Pölyssä on myös bakteereja, homeita ja pakokaasujen yhdisteitä. Kevätkaudella seassa on myös siitepölyä.

Hengitys- ja sydänsairaiden kannattaa varautua

Katupölylle altistumista voi vähentää muun muassa välttämällä liikkumista pahimmilla ongelma-alueilla pölyaikaan. Vilkkaat kadut pölyävät eniten.

Hengitysliitto suosittelee hiukkassuodattimien asentamista tuloilmaventtiileihin. Lisäksi ikkunoihin voi asentaa pölysuodattimet.
Ilmanlaadun ollessa heikko hengitys- ja sydänsairauksista kärsivien ja allergisten ihmisten kannattaa pitää lääkkeet mukana ulkona liikuttaessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan katupöly voi aiheuttaa hengityselin- ja sydänoireita sekä lisääntynyttä tarvetta lääkitykselle.

Sisään hengitetty saastehiukkanen voi aiheuttaa keuhkoissa paikallisen tulehduksen, joka pahentaa hengityselinsairauksia. Tulehdus voi pahentaa myös sydänsairauksia, tutkimuksessa todetaan.

(STT)

Tervekin voi kärsiä katupölyn aiheuttamista ärsytysoireista.


 

» Lue lisää: Suojaudu katupölyltä rohkeasti hengityssuojaimella!

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi