Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Sisäilmaongelmat voivat ajaa evakkoon metsämökkiin

"Hometalosairautta ei ole olemassa" - homeoireiden uusi hoitosuositus kehottaa kuitenkin tutkimaan myös rakennuksia

Helsinki 27.9.2016

Hoitoa oireiden mukaan ja lisäksi suositus teettää tekninen tutkimus rakennukseen, jonka epäillään kärsivän kosteusvaurioista. Siinä uuden Käypä hoito -suosituksen resepti kosteusvaurioista oireilevan hoitoon.

Suosituksen mukaan hoito on tärkeää aloittaa riippumatta siitä, voidaanko rakennuksen kosteusvaurion osoittaa olevan oireiden taustalla.

– Kosteusvauriot tulee pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään. Sen tiedetään vähentävän hengitysoireilua, sanoo suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jussi Karjalainen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin suosituksessa korostetaan, etteivät tutkimukset ole vahvistaneet suoraa syysuhdetta rakennusten kosteus- ja homevaurioiden sekä terveysongelmien välillä. Rakennuksen kosteusvaurio on kuitenkin hengitystieoireiden ja astman riskitekijä.

– Ei ole olemassa määriteltyä hometalosairautta, joka usein keskustelussa tai julkisuudessa tulee esiin tällaisena epämääräisenä vaarallisena tautina, Karjalainen selventää.

Oireet pitää ottaa vakavasti

Kosteusvaurioista oireilevien hoito on välillä herättänyt kritiikkiä, kun oireista kärsivät ovat kokeneet, ettei lääkäri ole ottanut heidän vaivojaan vakavasti.

Ylilääkäri Kirsi Karvala Työterveyslaitokselta sanoo, että tilanteisiin on liittynyt hämmennystä.

– Potilas haluaa päästä oireistaan eroon, ja hän on ehkä hyvinkin huolissaan terveydestään. Lääkärin hämmennys johtuu ehkä siitä, että lääkäri voi kokea, että häneltä odotetaan enemmän kuin mihin hän pystyy.

Uusi suositus selventää, mitkä ovat lääketieteen mahdollisuudet tutkia ja hoitaa oireita.

– Kaikille oireille ei aina löydy selitystä, mutta lääkäri pystyy arvioimaan sen, löytyykö taustalta jokin hoidettava sairaus, Karvala sanoo.

Kosteusvauriot yleinen ongelma

Duodecimin mukaan Suomessa on arvioitu, että lähes joka kymmenennessä kodissa on merkittäviä kosteusvaurioita. Vielä enemmän niitä on kouluissa ja päiväkodeissa.

Kosteusvaurioiden terveysvaikutusten tutkimusta hankaloittaa se, että kosteus- ja homevaurioiden rinnalla esiintyy usein muita sisäilman haittatekijöitä, kuten puutteellista ilmanvaihtoa ja ilmanvaihdon epäpuhtauksia. Myös esimerkiksi liian korkea sisälämpötila ja kuiva sisäilma voivat pahentaa hengitysoireilua. Lisäksi oireilussa on yksilöllisiä eroja.

– Näiden kaikkien eri tekijöiden erottaminen ei ole tutkimuksessa onnistunut, kertoo asiantuntijalääkäri Jussi Lampi Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitokselta.

Työryhmä arvioi, että tulevaisuudessa on syytä paneutua erityisesti oireilun syiden tutkimiseen.
– Kosteusvauriot eivät selitä kaikkea sisäilmaan liittyvää oireilua, Karvala sanoo.

(STT)

 

Hengitystieoireet saattavat olla sisäilmaoireilua.


Osa sairastuneista eristäytyy kotiinsa

Hengitystieoireita, vatsakipuja, päänsärkyä ja reumaattisia oireita, kuvailee Sari Mäki Hengitysliitosta sisäilmaoireilua pahimmillaan.
Mäki toimii sisäilmatoiminnan suunnittelijana. Hän kertoo, että osa sairastuneista eristäytyy kotiinsa.
– Ei voi oikein tehdä yhtään mitään, koska joka paikassa oireilee.

Herkimmillään oireita voi Mäen mukaan saada esimerkiksi ulkohomeista tai toisen ihmisten vaatteissa käytetyistä pyykinpesuaineista. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat. Osa oireilevista pystyy jatkamaan työelämässä, mutta osalla toipumiseen voi mennä pari, kolme vuotta, jolloin he eivät ole työkykyisiä. Oireettomiin tiloihin päästäkseen joku on muuttanut esimerkiksi hirsimökkiin metsän keskelle.

– Ihmisillä on erilaisia ratkaisuja, miten he kuntouttavat itseään. Jotkut kokevat, että liikunta ja ruokavalio ovat olleet tärkeitä asioita, sanoo Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Katri Nokela.

Mäki arvioi, ettei kosteusvaurioista oireilevien uusi hoitosuositus tuonut juuri uutta potilaille. Rakennusten tutkiminen ja korjaaminen on jo aiemmin ollut potilasjärjestöjen hoito-ohjeissa. Hengitysliiton edustajat kuitenkin pitävät hyvänä sitä, että suosituksessa korostettiin lisätutkimuksen tarvetta.

Nokela toivoo, että vastaisuudessa panostettaisiin nimenomaan taustatekijöiden tutkimiseen. Samalla ympäristöherkkyys olisi hyvä voida erottaa muista tekijöistä.
– Olisi todella tärkeää, että oikeasti saataisiin biologiset tekijät tietoon.

(STT)


Suositus ohjaa hoitoa

– Käypä hoito -suositukset on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille. Tarkoitus on yhdenmukaistaa hoitokäytäntöjä.
– Kosteusvauriot edistävät rakennuksissa muun muassa home- ja hiivasienten sekä muiden mikrobien kasvua, rakenteiden pilaantumista ja pölypunkkien esiintymistä. Kosteusvaurioiden syy-yhteyttä terveysvaikutuksiin ei ole voitu kiistattomasti vahvistaa.
– Sisäilmaoireet ovat keskimääräistä yleisempiä kouluissa, päiväkodeissa ja terveydenhuoltolaitoksissa työskentelevillä, mutta niitä esiintyy erityisesti myös muun muassa kaupan alalla ja erilaisissa toimistotöissä olevilla.
– Suosituksen laatinut työryhmä arvioi, että osa sisäilmaan liittyvästä oireilusta voi olla ympäristöherkkyyttä. Siinä potilas saa oireita matalatasoisista altistumisista tekijöille, jotka eivät aiheuta oireita valtaosalle ihmisistä. Ympäristöherkkyyksiin kuuluvat muun muassa monikemikaaliherkkyys ja sähköherkkyys.

(STT)

Lähde: Duodecim


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi