Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ulkonevat käsinojat voivat aiheuttaa kasvovammoja bussiturmassa

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa uudistuksia linja-autojen rakenteisiin

Helsinki 24.5.2016

Linja-autojen keulan rakenteeseen sekä istuimien takaosiin, kädensijoihin ja turvavöihin pitää tehdä parannuksia, suosittaa Onnettomuustutkintakeskus.

Tiistaina julkistetut uudet suositukset perustuvat Karkkilassa viime heinäkuussa sattuneen bussiturman tutkintaan. Henkilöauton kuljettajan epäillään surmanneen itsensä ajamalla tahallaan päin bussia, jossa oli yhteensä 19 ihmistä. Bussinkuljettaja ja kuusi matkustajaa loukkaantuivat vakavasti.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan bussin keulapuskurin sisään sijoitettava teräspalkki, alleajosuoja, olisi voinut pysäyttää päin tulevan henkilöauton. Kuorma-autoissa suoja on pakollinen, mutta linja-autot on vapautettu siitä.
– Alle tullessaan auto tuhoaa ohjauslaitteet, eikä kuski pysty enää ohjaamaan bussia, vaikka olisikin toimintakykyinen. Karkkilassa kävi juuri näin, selittää johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa parannuksia myös bussien sisätiloihin. Kaksipisteturvavyöt pitävät matkustajat kiinni penkissä vain vyötärön kohdalta. Karkkilan turman uhrit saivat runsaasti kasvovammoja, koska heidän päänsä pääsivät iskeytymään ulkoneviin kädensijoihin.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä toteaa, että arjen turvallisuustyö on jo ennestään linja-autoliikenteessä hyvällä mallilla.
– Sikäli, kun kysymys on turvallisuusjärjestelmistä ja vastuullisuusmalleista, niin me jatkamme keskustelua viranomaisten kanssa, miten tästä edetään.

Itsemurhiin puututtava

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa lisäksi sosiaali- ja terveysministeriötä aloittamaan itsemurhien ehkäisyohjelman. Suomessa tehdään vuosittain lähes 900 itsemurhaa, joista noin 20 ajoneuvolla törmäämällä, Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa. Törmäysitsemurhissa kärsimystä ja vaaraa aiheutuu usein myös sivullisille.

Tilastokeskuksen mukaan itsemurhien määrä on vähentynyt Suomessa tasaisesti koko 2000-luvun, mutta liikenteessä tehtyjen itsemurhien määrä on pysynyt jo useana vuonna lähes samana.

 

(STT)

Bussien turvallisuuteen suositetaan parannuksia.


 

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi