Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Sosiaalisen median käyttö iltaisin häiritsee unta ja parisuhdetta

Joka toinen nuori aikuinen toivoo puolison katsovan kumppaniaan ruudun sijaan

Helsinki 28.3.2016

Joka neljäs suomalainen kokee, että sosiaalisen median käyttö illalla heikentää heidän unenlaatuaan, kertoo vakuutusyhtiö Ifin teettämä tutkimus. Alle 34-vuotiaiden uni kärsii eniten: heistä joka kolmas kokee uniensa häiriintyvän myöhäisen somettamisen takia.
35–74-vuotiaista noin viidennes uskoo, että uni häiriintyy sosiaalisen median myötä.

Älylaitteet on syytä sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, sanoo professori Paula Salo, Turun yliopiston ja Työterveyslaitoksen unitutkija. Erityisesti silloin, jos kokee, että unenlaadussa on parantamisen varaa tai nukahtaminen on erityisen hankalaa.

– Älylaitteiden näytöistä tuleva valo estää luontaisen unihormonin eli melatoniinin tuotantoa. Sosiaalisessa mediassa voi myös tulla eteen emotionaalisia sisältöjä, jotka jäävät mieleen pyörimään ja kohottavat vireystilaa, Salo sanoo.

Sosiaalisessa mediassa vietetään aikaa mieluiten iltakuuden ja iltakymmenen välillä. Joka toinen suomalainen ottaa älypuhelimen tai tabletin mukaan makuuhuoneeseen.

Some-paasto ei korjaa vakavaa uniongelmaa

Professori Salon mukaan tilanne muuttuu, jos unihäiriöt ovat vakavampia. Ne eivät korjaannu pelkällä sosiaalisen median paastolla, koska monimutkaisia ongelmia on yleensä useita.

– Älylaitteiden käytöstä voi tulla noidankehä. Eli jos ei nukuta, niin mennään someen, joka taas heikentää unensaantia, Salo kuvailee.

Hänen mukaansa uni tulee helpommalla, jos on himmentänyt etukäteen valoja ja vähentänyt aktiviteetteja. Säännölliset elämäntavat tukevat hyvää unta. Hän jatkaa kuitenkin, että täysin yleispätevää ohjetta parempaan uneen ei ole, koska uni ja sen tarve on monella tapaa hyvin yksilöllinen asia.

– Jos tuntee itsensä virkeäksi ja hyvinvoivaksi seuraavana päivänä ja nukkuu hyvin, niin sittenhän ei ole erityistä syytä muuttaa toimintatapojaan.

Huono tapa vaikuttaa unta pidemmälle

Tutkimuksen mukaan alle 34-vuotiaista kuusi kymmenestä tiedostaa käyttävänsä sosiaalista mediaa liikaa, mutta ei tee mitään muuttaakseen tilannetta. Useimmat pitävät kännykän näpräämistä sängyssä vain huonona tapana.

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta käyttää sosiaalista mediaa, naiset miehiä enemmän.

Sosiaalisen median käyttö näkyy jo nuorten aikuisten ja pienten lasten vanhempien vällyjen välissä. Esimerkiksi viisi prosenttia vastaajista harrastaisi seksiä iltaisin, jos sosiaalista mediaa ei olisi. Lähes joka toinen alle 34-vuotias toivookin, että puoliso katsoisi iltaisin kumppaniaan ruudun sijaan.

Kolmannes vastaajista käyttäisi ajan television katseluun ja 27 prosenttia lukisi kirjaa, jos pääsy someen evättäisiin heiltä illalla.

– Jos kaipaa vuorovaikutusta kumppanin kanssa, niin sitä kannattaa edesauttaa. Se edellyttää, että molemmat jättävät älylaitteet pois ja keskittyvät käsillä olevaan tilanteeseen, sanoo unitutkija Salo.

YouGov Finlandin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi runsaat tuhat suomalaista, joista 802 vastasi sosiaalista mediaa koskeviin kysymyksiin. Kysely toteutettiin kuluvan vuoden helmikuussa.

 

(STT)

 

Somen selailua ennen nukkumaanmenoa

– Lähes joka toinen sosiaalista mediaa käyttävä suomalainen selailee älypuhelintaan tai tablettiaan sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa.
– Suomalainen nukkuu tutkimuksen mukaan yössä keskimäärin 7 tuntia 18 minuuttia.
– Neljännes vastaajista uskoo sosiaalisen median iltakäytön heikentävän yöunta.
– 13 prosenttia koki usein nukahtamisvaikeuksia. Kahdella kolmesta suomalaisesta on nukkumisvaikeuksia ainakin toisinaan. Naiset kärsivät nukkumisvaikeuksista hieman miehiä useammin.
– Joka kolmas vastaajista kokee unenpuutteen uhkana terveydelleen.
– Joka kolmas on laittanut puhelimeensa äänelliset push-toiminnot päälle, jolloin puhelin voi ilmoittaa esimerkiksi Facebookiin saapuvista kommenteista.
– Kolme kymmenestä selaa puhelinta sängyssä siksi, ettei malta olla katsomatta puhelimeen tulevia viestejä ja ilmoituksia.
– Neljä kymmenestä palaa puhelimen ääreen jopa nukkumaan mentyään, jos saa ilmoituksen.

(STT)

Vakuutusyhtiö Ifin teettämän kyselytutkimuksen toteutti helmikuussa YouGov Finland.


Opiskele joustavasti 3T:n työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheisilla verkkokursseilla

Julkiset verkkokurssit koostuvat 3T Opetusmultimedioista. Aiheina toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Uni ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu ja ilmoittaudu!

Väsyneenä tapaturmariskit kasvavat. Kuva opetusmultimediasta Uni ja työvireys.

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi