Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Monen tahon yhteistyöhanke – Kuopioon rakentuu uraauurtava työturvallisuuden harjoitusalue

2.3.2016

Pelastusopisto, Rakennusteollisuus Itä-Suomen piiri, Infra Pohjois-Savo, Rakennusliitto sekä kymmeniä yrityksiä ja yhteisöjä perustaa Kuopioon Työturvallisuuden harjoitusalueen. Se sijoittuu Etelä-Kuopion Korvaharjuun Pelastusopiston laajan harjoitusalueen yhteyteen. Ensimmäisten harjoitusrastien on määrä valmistua alkukesäksi pilotointivaiheeseen. Niiden rakentaminen alkaa keväällä. Parhaillaan on käynnissä harjoituskohteiden suunnittelu. Täyteen valmiuteen alue aiotaan saada kesään 2017 mennessä. Työturvallisuuden harjoitusalue tukeutuu osittain Pelastusopiston alueella oleviin rakennuksiin ja muihin tiloihin.

Työturvallisuuden harjoitusaluetta käyttävät pääasiassa sopimuskumppanit 2 500 euron vuosimaksulla. Sillä sopimuskumppani voi hyödyntää aluetta henkilöstönsä ja alihankkijoidensa sekä oppilaitokset opiskelijoidensa koulutus- ja harjoituskäyttöön sekä yleisiin esittelytarkoituksiin. Muillekin se on mahdollista kertamaksulla. Aluetta hyödyntänevät eniten talonrakennus- ja infra-ala, teollisuus, kaivostoiminta, logistiikka-ala, niille työvoimaa kouluttavat oppilaitokset sekä turvavälineitä ja -rakenteita toimittavat yritykset. Harjoittelun ja kouluttamisen lisäksi alueella voidaan tehdä mm. turva- ja suojavarusteiden testauksia ja kokeiluja.

- Sopimuskumppaneita ei tarvinnut erityisemmin motivoida mukaan. Tarve harjoitusalueelle on ilmeinen. Sopimuskumppanuutensa ovat varmistaneet liki 30 yritystä, julkistahoa ja oppilaitosta. Mukaan mahtuu edelleen, kertoo Pelastusopiston turvallisuuskoordinaattori Petri Tikkanen.

Käytännönläheistä ja kouriintuntuvaa harjoittelua

Työturvallisuuden harjoitusalueella harjoitellaan havainnollisia positiivisia ja negatiivisia esimerkkejä hyödyntäen työturvallisuustaitoja mahdollisimman todenmukaisissa tilanteissa. Harjoitusrasteja tulee etenkin suurimpia työturvallisuusriskejä aiheuttavista työvaiheista. Ne ovat osin erilaisia talonrakennus- ja infra-aloille, teollisuudelle ja logistiikalle. Niiden laadinnassa hyödynnetään Oulussa runsaat pari vuotta toimineen Pohjois-Suomen Turvapuiston sekä Espoossa vuodesta 2009 käynnistyneen Rudus Turvapuiston hyviä kokemuksia ja ratkaisuja.

- Kuopion työturvallisuuden harjoitusalueelle tulee kuitenkin paljon niistä poikkeavia rasteja ja toimintamalleja päällekkäisyyden välttämiseksi. Harjoitusalueestamme voi kehittyä kansainvälisesti urauurtava. Siihen on syytä, sillä Suomi ei valitettavasti kulje globaalisti työturvallisuuden kärkijoukoissa, toteaa hankkeen keskeisiin virittäjiin kuuluva Rakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

Suomessa sattuu vuosittain noin 130 000 työtapaturmaa, joiden yksikkökustannukset ovat keskimäärin 8 000 - 10 000 euroa - inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan. Kaikkiaan työtapaturmiin kuluu vuosittain jopa 1,3 miljardia euroa. Lisäksi kuolemaan johtaneet työtapaturmat ovat kääntyneet nousuun. Itä-Suomi on mustinta aluetta valtakunnallisissa työtapaturmatilastoissa vähintään neljän päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneissa vahingoissa, joten Työturvallisuuden harjoitusalueelle löytyy paljon hyviä perusteluja ja tehtävää.

Asenteet kuntoon havainnoinnilla

- Yli 90 prosenttia työtapaturmista aiheutuu vääristä asenteista, välinpitämättömyydestä, huolimattomuudesta ja turhien riskien ottamisesta. Näitä ongelmia pyrimme korjaamaan mm. havainnollistamalla hyvää ja huonoa toimintaa Työturvallisuuden harjoitusalueella. Annamme asennemuokkauksen ja turvallisuustietoisuuden herättelyn lisäksi koulutusta oikeista työtavoista sekä työ- ja turvavälineiden käytöstä. Kouriintuntuva, jopa elämyksellinen havainnointi ja keskustelu ovat monesti parempi etenemistie kuin lakisäädöksiin ja kuriin panostaminen. Päämääränä pitää työpaikoilla olla nolla tapaturmaa, muistuttaa Anttonen.

Samaa korosti Skanska Talonrakennuksen Itä-Suomen alueen työturvallisuuspäällikkö Matti Eronen. Hänen mukaansa johdon sekä henkilöstön työturvallisuusosaamisella ja asenteella on saavutettu Skanska Talonrakennuksessa huikeita tuloksia.

-Silti vielä on parantamisen varaa. Turvallisuus ei ole sattumaa vaan se tehdään oikeilla toimenpiteillä. Skanska Talonrakennus Oy:n helmi-maaliskuun taitteessa valmistuva harjoitusrasti työmaan johtamisesta ja dokumentaatiosta on alueen ensimmäinen harjoituskohde.

Myös Yara Suomen Siilinjärven toimipaikan johtaja Taisto Koivumäki näki työturvallisuuden harjoitusalueen suurena mahdollisuutena edistää ennakoivalla toiminnalla työturvallisuutta uusin tavoin.

- Sitä tarvitaan, koska kansainvälisissä vertailuissa suomalaisyritykset ovat työturvallisuudessa vielä melko kaukana kärjestä.

Koivumäen mukaan työturvallisuusaluetta voidaan käyttää turvallisuuskorttikoulutuksissa sekä turvallisuuden yleisperehdytyksissä niin Yaran omalle henkilöstölle kuin sopimuskumppaneillekin. Yara valmistelee ensimmäisiä teollisuuden harjoituskohteita liittyen suljettujen tilojen työskentelyyn ja vaarallisiin kemikaaleihin.

Kouluttajiksi koulutusta

Työturvallisuuden harjoitusalueen sopimuskumppaneiden vuosimaksu käsittää kouluttajakoulutuksen. Sen käyneet työturvallisuuskouluttajat voivat vetää pienryhmäkoulutuksia kerrallaan 15-25 henkilölle. Harjoitusrasteja voidaan räätälöidä ja muunnella varsin paljon kunkin käyttäjäryhmän tarpeisiin. Lisäksi mm. turva- ja suojavälineet sekä -varusteet päivitetään muuttuvien normistojen ja tuotekehityksen mukaisesti harjoitusrasteille.

Harjoituskohteet rakentuvat sopimuskumppaniyritysten yhteistyönä ja voimavaroin. Pelastusopisto vastaa Työturvallisuuden harjoitusalueen kokonaissuunnittelusta, infrasta ja hoitaa harjoituskohteiden yhtenäisen kyltityksen. Työturvallisuuden harjoitusalueen rakentamiseksi ja integroimiseksi osaksi Pelastusopiston toimintaa haetaan ulkopuolista kehittämisrahoitusta.

Hyviä kokemuksia Pohjois-Suomesta

Pohjois-Suomen Turvapuiston projektipäällikkö Olli Airaksinen kertoi hyvistä kokemuksista ja turvapuistokävijöiden innostuksesta uudella tavalla oppimiseen.

-Olemme huomanneet Turvapuiston merkittävän hyödyn etenkin työturvallisuusasenteiden paranemisessa. Lisäksi monen yksittäisen tahon uurastus oman harjoitusrastinsa eteen kertautuu kattavaksi laajaksi kokonaisuudeksi. Olemme kouluttaneet 165 henkilöä työturvallisuuden kouluttajiksi. Näin varmistetaan, että oppi jää elämään yrityksiin ja yhteisöihin Turvapuistossa käynnin jälkeenkin.

(Kuopio Innovation Oy)

Talonrakennusalalla tarvitaan monenlaisia työturvallisuustaitoja. 

(Kuva: 3T Ratkaisut Oy)


3T Ratkaisut tarjoaa rakennusalalle mm.:

  • esimiesten turvallisuuskoulutukset ja valmennukset
  • inhimilliseen turvallisuustekijään (iTuun) liittyvät menettelyt, kuten turvallisuuskeskustelukoulutukset 
  • 3T Monitor -johtamisjärjestelmän, jossa nyt myös 3TMobi -älypuhelinsovellus esim. TR-mittausten toteutukseen
  • valmiit 3T Opetusmultimediat; oma kurssi rakennusalalle
  • auditit, turvallisuuskulttuurikyselyt ja nolla tapaturmaa -ohjelmat

Kysy lisää! Sähköpostilla tavoitat meidät osoitteesta myynti@3tratkaisut.fi, puhelimitse 010 2310 341.

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi