Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työterveyslaitos haastaa istumatyötä tekevät seisomaan välillä

8.2.2016

Työterveyslaitos kampanjoi kevään aikana nostaakseen istumatyöläiset ylös penkistä. Helmikuussa elokuvateattereissa pyörii aiheeseen liittyvä tietoisku. Kampanja näkyy ja kuuluu myös sosiaalisessa mediassa hashtagilla #SeisoVälillä. Istumisella on lukuisia haitallisia terveysvaikutuksia.

Runsaalla ja pitkäkestoisella, yhtäjaksoisella istumisella on todettu olevan itsenäisiä, muista elintavoista riippumattomia, haitallisia yhteyksiä terveyteen. Haitalliset vaikutukset kohdistuvat kehossamme erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöön ja sydän- ja verenkiertoelimistöön.

Työterveyslaitos kampanjoi kevään aikana näyttävästi haastaakseen erityisesti istumatyötä tekeviä kansalaisia vähentämään istumistaan. #SeisoVälillä -kampanjaan liittyvä tietoisku pyörii kaikissa Suomen Finnkinon ja Bio Rexin elokuvateattereissa valtakunnallisesti 5.-23.2. aikuisten kohderyhmän elokuvissa. Sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa tempaus jatkuu maaliskuun loppuun saakka.

Istuminen altistaa monille sairauksille

Tutkimustiedon valossa päivittäinen runsas ja yhtäjaksoinen istuminen ja muu paikallaanolo ovat yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, aineenvaihduntasairauksiin kuten tyypin 2 diabetekseen, depressioon, syöpäsairauksiin, hengityselimistön sairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.

Istuessa suuret lihasryhmät ovat passiivisena ja kuluttavat vain vähän energiaa, mikä haittaa kehon aineenvaihduntaa. Istuminen vaikuttaa myös tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin, kuten selän välilevyjen aineenvaihduntaan ja kehon kuorman jakautumiseen selän lihasten ja välilevyjen välille. Lisäksi istuma-asennossa paine lisääntyy reiden takaosissa ja lantion alueella. Sitä kautta lantion alueen sekä alaraajojen aineenvaihdunta vaikeutuu entisestään.

Parhaat terveysvaikutukset syntyvät työasennon säännöllisellä vaihtelulla

Arjen aktiivisuus ja vapaa-ajan liikunta ehkäisevät päivittäisen istumisen haittoja. Työterveyslaitoksen kampanja muistuttaa, että istumista voi vähentää paitsi jokaisen omassa arjessa myös organisaatiotasolla. Työpaikkojen kannattaa tarjota käyttöön sähköinen työpöytä, rohkaista taukoliikuntaan ja kannustaa aktiivisiin palaverikäytäntöihin kuten kävelykokouksiin. Kokouksissa voi myös seistä välillä.

Yhtäkkinen muutos istujasta seisojaksi voi johtaa väliaikaiseen selän kipuiluun. Pitkäaikainen seisominen voi aiheuttaa myös jalkojen turvotusta, koska paikallaan seistessä verenkierron laskimopaluu huonontuu. Parhaat terveysvaikutukset istumatyöläiselle syntyvät, kun istumisen vähentyminen yhdistyy työasennon säännölliseen vaihteluun. Säädettävän pöydän lisäksi työntekijällä olisikin hyvä olla käytössään puolittaisen istuma-asennon mahdollistava tuoli ja normaali tuoli.

Työterveyslaitoksen kampanjaan voi osallistua monin tavoin

Nyt käynnistyneessä tempauksessa Työterveyslaitos haastaa työpaikkoja ja kansalaisia jakamaan sosiaalisen median sisältöjä #SeisoVäillä-asiasanalla. Omat #SeisoVälillä-vinkit ovat erityisen tervetulleita. Osallistua voi myös kirjoittamalla aiheesta blogitekstejä, joita Työterveyslaitos linkittää kampanjasivulle, haastamalla yhteistyökumppaneita mukaan sosiaalisessa mediassa tai osallistumalla videokilpailuun omalla #SeisoVälillä-videolla. Osoitteessa www.ttl.fi/seisovalilla on kampanjan oma video ja leffatietoisku, jumppavideoita, blogikirjoituksia, artikkeleita, kilpailuja ja vinkkejä pepun ylös nostamiseen. Kampanjaa tukee Työsuojelurahasto.

(Työterveyslaitos)

 

3T Ratkaisut Oy:ssä pyritään vähentämään istumista mm. uusien seisomatyöpisteiden avulla.


3T:n työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheiset julkiset verkkokurssit - työhyvinvointitietoutta työpaikallesi!

Kurssit koostuvat 3T Opetusmultimedioista. Aiheina esimerkiksi toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Liikunta ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

Tutustu ja ilmoittaudu!

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi