Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suurimmalla osalla vakava työtapaturma ei vaikuta ratkaisevasti elämänkulkuun

21.1.2016

Yli 70 % vakavassa työtapaturmassa vahingoittuneista oli viiden vuoden päästä tapaturmasta joko takaisin työelämässä tai vanhuuseläkkeellä. Täysin työkyvyttömiä oli kuitenkin hiukan yli 8 %. Noin kymmenesosa oli työttömänä. Työssä olevien ansiotaso oli pääsääntöisesti lähes sama tai parempi kuin ennen työtapaturmaa.

Tapaturmavakuuskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa sattuu vuosittain yli 10 000 vakavaa työtapaturmaa, joista aiheutuu vähintään 30 päivän työkyvyttömyys. Tilastoista ei kuitenkaan selviä miten vakavaan työtapaturmaan joutuneet henkilöt toipuvat tapaturmasta.

Tampereen yliopiston toteuttamassa tutkimushankkeessa tarkasteltiin vakavassa työtapaturmassa vuonna 2008 vahingoittuneiden elämäntilannetta tapaturmaa seuraavina viitenä vuosipäivänä.

Tutkimushanke toteutettiin Tampereen yliopiston, Tapaturmavakuutuskeskuksen (31.12.2015 asti Tapaturmavakuutuslaitosten liitto, TVL) ja Eläketurvakeskuksen yhteistyönä.

–Ennen tätä tutkimusta emme tienneet, mitä vakavassa työtapaturmassa vahingoittuneille tapahtuu tapaturman jälkeen. Heidän kohtalonsa selvittäminen on tärkeää, sillä niin työntekijän, työnantajan kuin yhteiskunnankin kannalta olisi tärkeää, että vakava työtapaturma ei vaikuttaisi merkittävästi vahingoittuneen elämänkulkuun. Onnistunut työhön paluu vakavan työtapaturman jälkeen on merkittävää myös työurien pidentämisen näkökulmasta, toteaa Jarna Kulmala, Tampereen yliopistosta.

–Selvästi suurin osa vuonna 2008 vakavaan työtapaturmaan joutuneista palasi työelämään tapaturmaa seuraavien viiden vuoden aikana, eli suurimmalla osalla elämänkulku ei näytä ratkaisevasti muuttuvan vakavan työtapaturman seurauksena, jatkaa Kulmala.

Vakavimmat seuraukset aiheutuivat henkilöille, jotka saivat tapaturmassa useita samantasoisia, vakavia vammoja. Vakavan työtapaturman johdosta kuoli 47 henkilöä.

–On tärkeää ymmärtää, että vakavalla työtapaturmalla saattaa olla seurauksia, joita ei havaita tällaisessa tilastotietoihin perustuvassa tarkastelussa. Jatkossa on tarpeen syventää aihealueen tutkimusta monipuolistamalla tutkimusmenetelmiä ja aineistoja, jotta voidaan paremmin ottaa kantaa siihen, miten vakava työtapaturma vaikuttaa vahingoittuneiden elämään, päättää Kulmala.

Vakavan työtapaturman seurausten tunteminen on tärkeää myös tapaturmavakuutusjärjestelmän toimivuuden arvioinnin ja kehittämisen kannalta, minkä lisäksi tieto hyödyttää myös muita sosiaalivakuutusjärjestelmiä.

Tutkimushankkeen raportti: "Työssä, työkyvyttömänä vai työttömänä? - Vakavassa työtapaturmassa vahingoittuneiden rekisteriaineistoon perustuva viisivuotisseuranta 2008-2013" sekä raportin tiivistelmä pdf-dokumentteinä

(Tapaturmavakuutuskeskus)

Vakavan työtapaturman seurausten tunteminen on tärkeää.


Työturvallisuuden monipuoliset koulutusmahdollisuudet käyttöön

Perehdytä esimiehet ja muu henkilöstö - ota laaja työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheinen multimediakirjasto sekä muita työkaluja helposti käyttöön

» 3T Kouluttajalisenssillä

» 3T eOpistossa

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi