Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työtön voi pudota terveydenhuollon kelkasta

Työterveyslääkärit ehdottavat työkyvyn arvioinnin aikaistamista

Helsinki 13.1.2016

Työttömien työkyvyn varhainen arviointi voi helpottaa työllistymistä. Työkykyä olisi hyvä arvioida jo irtisanomisuhan alla tai heti työttömyysjakson alussa, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Aki Vuokko Työterveyslaitokselta.
– Tärkeintä olisi löytää ajoissa henkilöt, jotka tarvitsevat kuntoutusta työnhaun ohelle.

Attendon työterveyshuollon ylilääkäri Jarmo Rantonen sanoo, että työttömäksi jäädessään ihminen putoaa usein kahdesta kelkasta, työelämästä ja terveydenhuollosta.
– Juuri silloin, kun tukea eniten tarvitaan, se katoaa. Uskaltaisin väittää, että terveydenhuollon hoitotoimenpiteillä on parempi teho, kun kyseessä on luottamuksellinen, pitkäaikainen hoitosuhde.

Pitkäaikainen työttömyys heikentää terveyttä ja hyvinvointia. Riskiryhminä ovat keski-ikäiset miehet, koulunsa lopettaneet nuoret ja takaisin työelämään pyrkivät naiset.

Erityisenä uhkana erikoislääkäri Vuokko näkee pitkäaikaistyöttömien passivoitumisen ja vetäytymisen, joka itsessään vaikeuttaa hoidon piiriin pääsyä.

Sote-uudistus tuo mahdollisuuksia

Ylilääkäri Rantonen ehdottaa, että työttömien työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuuksien arviointi asetettaisiin työterveyshuollon piiriin. Hän perustelee ajatustaan työterveyslääkärien kokemuksella.
– Kirurgit leikkaavat, koska he ovat parhaita leikkaamaan, eihän laiteta psykiatreja siihen työhön. Työterveyslääkäreille taas työkyvyn toimintamallit ovat tuttuja.

Ensimmäiseksi kysymykseksi nousee varmasti, kuka kaiken maksaisi.
– Sote-ratkaisun myötä koko terveydenhuollon rahoitus tulee kuitenkin uudelleen järjestettäväksi. Uskon, että tälle ratkaisulle raha löytyisi. Väitän, että huonolla ratkaisulla rahaa menisi vielä enemmän, Rantonen sanoo.

Myös Aki Vuokko uskoo sote-uudistuksen mahdollisuuksiin. Hän toivoo, että uudistus tukisi aiempaa laajempaa yhteistyötä lääkärien, TE-toimistojen ja sosiaalipalvelujen välillä.

 

(STT)

 

Työkyvyn varhainen arviointi voi helpottaa uudelleen työllistymistä.


Katse vaikeuksien sijasta vahvuuksiin

Työkyvyn arviointitarpeen tunnistaminen on työ- ja elinkeinotoimistojen vastuulla. Lisäksi muut tahot, kuten sosiaalipalvelut, voivat ohjata työttömän lääkärin pakeille, tai työtön itse voi hakeutua arviointiin.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Aki Vuokko kertoo, että toimintakykyä arvioidessaan lääkäri tarkastelee, miten ihminen selviytyy arkipäiväisistä asioista ja miten voimavarat riittävät työn vaatimuksiin.

– Terveydenhuollossa toimintakykyä lähestytään usein sairauksien kautta, mutta etenkin työttömien kohdalla olisi hyvä ottaa perinteistä laajempi näkökulma, jossa katsottaisiin myös vahvuuksia.

Vahvuuksia voi nousta esille esimerkiksi perhe- ja ystävyyssuhteista, harrastuksista ja työkokemuksesta.
– Rajoituksista huolimatta kaikilla on vahvuuksia ja valmiuksia, jotka on tärkeä huomioida.

 

(STT)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi