Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Onko joulu yhtä suorittamista?

10.12.2015

Joulun lähestyessä moni joutuu venymään sekä töissä että vapaa-ajalla ja jaksaminen on koetuksella. Kiire työpaikoilla lisääntyy ja kotona odottavat jouluvalmistelut lahjaostoksista ruoanlaittoon ja siivoukseen. Ratkaisevaa hyvinvoinnin kannalta on, suhtautuuko joulunajan kiireisiin positiivisesti vai pakollisena suorittamisena.

Loppuvuosi on hektistä aikaa, jolloin myös pimeä kaamosaika lisää väistämättä väsymystä. Vaikka jouluun valmistautuminen on monelle lähtökohtaisesti mukavaa, yhdessä muiden kiireiden kanssa se voi luoda stressiä. Terveystalon johtavan työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapään mukaan vaarana on, että miellyttäviäkin asioita aletaan suorittaa, jolloin riski uupumiseen kasvaa.

- Joulunalusaika lisää helposti velvoitteiden määrää niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin. Pahimmillaan kaikesta tekemisestä tulee negatiivista puurtamista. Väsyneenä voi ajatella jaksavansa sinnitellä jouluun vain huomatakseen, ettei lyhyt loma riitäkään palautumiseen, Viranta-Naulapää kertoo.

Tyypillisesti fyysiset oireet, kuten päänsärky, vatsavaivat tai kohonnut verenpaine, ovat ensimmäisiä hälytysmerkkejä. Niitä ei kuitenkaan välttämättä osata liittää liialliseen stressiin. Yleisin ja selkein merkki on kuitenkin unettomuus.

- Voimavarat vähenevät merkittävästi, jos ei saa riittävästi unta tai herää jatkuvasti aamuyöstä. Väsyneenä keskittyminen ja asioiden muistaminen vaikeutuu. Lisäksi mielialan lasku ja ärtyneisyys voivat olla merkkejä siitä, että jaksaminen on koetuksella, Viranta-Naulapää tiivistää.

Ratkaisevaa on kiireeseen suhtautuminen

Olennaista oman jaksamisen kannalta on oma asennoituminen kiireiseen loppuvuoteen. Viranta-Naulapään mukaan sillä on merkittävä ero, ajatteleeko joulunodotukseen liittyviä asioita positiivisella tavalla vai velvollisuuksina, jotka pitää suorittaa.

- Parhaimmillaan joulunalusaika sisältää yhteisöllisyyttä lisäävää mukavaa tekemistä ja pieniä, palauttavia hengähdystaukoja esimerkiksi joulukonserttien muodossa. Nämä lisäävät positiivisia tunteita ja auttavat jaksamaan, vaikka onkin kiire ja pimeä vuodenaika.

Työpaikalla kannattaa pysähtyä kiireen lomassa iloitsemaan yhteisistä onnistumisista ja vuoden aikana tehdystä työstä.

- Pikkujoulut ja puurojuhlat ovat hyvä tapa kiittää kuluneesta vuodesta ja huomioida onnistumisia. Työyhteisölle tämänkaltaiset yhteiset hetket ovat merkittäviä ja tärkeitä tapahtumia työhyvinvoinnin kannalta.

Jotta voimavaroja on jäljellä vielä joulunakin, täytyy palautumista tapahtua pitkin syksyä. Omaa jaksamista - niin psyykkistä kuin fyysistä - pitää parhaiten yllä huolehtimalla hyvinvoinnin peruspilareista: riittävästä unesta, liikunnasta ja hyvästä ravinnosta.

- Nämä peruspilarit ovat tärkeitä kaikkina vuodenaikoina, mutta niiden merkitys korostuu kiireisenä ja pimeänä aikana, kun esimerkiksi unen tarve kasvaa. Liika alkoholin käyttö tekee hyvinvoinnille helposti hallaa, koska se heikentää muun muassa unenlaatua ja fyysistä kuntoa, Viranta-Naulapää huomauttaa.

Näin vältät jouluahdistuksen

Jouluvalmisteluihin saattaa liittyä etenkin naisilla jännitystä ja pelkoa. Rentouttavan loman sijaan joulu edustaa kaikkia asioita, jotka pitää saada hoidettua ajoissa. Joulustressin välttämiseksi on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mikä joulussa on juuri itselle tärkeää ja minkälaiseksi oman joulunsa haluaa tehdä.

- Hyvä harjoitus on miettiä menneitä jouluja: mikä niistä on erityisesti jäänyt mieleen ja mitkä asiat ovat tuoneet hyvää oloa? Tällä tavalla voi tietoisemmin lähteä rakentamaan hyvän olon joulua itselleen ja läheisilleen, sen sijaan että suorittaisi joulun automaattiohjauksella.

Viranta-Naulapää kehottaa myös keskustelemaan jouluun liittyvistä odotuksista yhdessä läheisten kanssa. Kaikkea ei ole mahdollista saavuttaa jo rajallisen ajankin vuoksi, ja valintoja on pakko tehdä.

- Arvostus liitetään liian usein suorituksiin. Mitä jos tänä vuonna harjoittelisitkin myötätuntoa ja sallivuutta itseäsi ja muita kohtaan? Joulu on - riippumatta siitä miten sitä viettää ja mitä se merkitsee - useimmille aikaa tehdä hyvää muille ja itselleen. Ja sehän lisää hyvinvointia.

(Terveystalo)

Joulunalusaika lisää helposti velvoitteiden määrää työpaikalla ja vapaa-ajalla - tauko on paikallaan.

(Kuva: 3T Ratkaisut Oy)


Terveenä ja turvallisesti vuoteen 2016!Hinta:
79 €
(sis. alv 10%) + toimituskulut alkaen 14,90 € (+ alv 24%)

Kirjoittajat:
Heikki Laitinen, Antti Simola ja Marko Vuorinen

Henkilöstön työturvallisuus, -terveys ja hyvinvointi ovat tänään tärkeämpiä kilpailutekijöitä kuin koskaan aiemmin. Suomi on monessa suhteessa hyvissä asemissa, mutta edessä on myös suuria haasteita. Työturvallisuuden ja -terveyden johtamiseen on kiinnitettävä kaikilla työpaikoilla entistäkin enemmän huomiota. Tätä edellyttää myös viime vuosina huomattavasti kehittynyt eurooppalainen lainsäädäntö.

Tämä teos kattaa johtamisen näkökulmasta syvällisesti koko työturvallisuuden ja -terveyden laajan alueen. Vastaavaa perusteosta ei ole aiemmin Suomessa julkaistu, vaikka tarve on ilmeinen.

Kirja on tarkoitettu niin työpaikkojen kuin oppilaitostenkin käyttöön. Se auttaa ymmärtämään työtapaturmien ja työperäisten sairauksien syitä ja seurauksia sekä toteuttamaan ennaltaehkäiseviä toimia. Kirja valaisee uudella tavalla ylimmän johdon ja esimiesten roolia turvallisuustyössä. Samalla se on myös käsikirja alan lainsäädännön vaatimuksista ja työpaikkojen käyttöön soveliaista käytännön menetelmistä ja työkaluista.

Kirja sisältää myös runsaasti esimerkkejä hyvistä käytännöistä, ja toisaalta työrikoksia käsitteleviä opettavia oikeustapauksia.

» Tilauslomake

tai  3t@3tratkaisut.fi

Kirjassa käsitellään mm. seuraavia aiheita:

  • Työturvallisuus- ja terveysjohtamisen viitekehys ja haasteet
  • Työturvallisuus ja -terveys, tuottavuus ja toiminnan laatu
  • Työtapaturmien ja työperäisten sairauksien luokittelu ja syytekijät
  • Työturvallisuuden ja -terveyden lainsäädäntö ja organisaatiot
  • Työolojen vaara- ja kuormitustekijät
  • Työturvallisuus- ja -terveysjohtamisen strategiset ratkaisut
  • Esimiesten tehtävät työturvallisuuden ja -terveyden johtamisessa
  • Työturvallisuuden ja -terveyden kehittämishankkeet
  • Työturvallisuustoiminnan perusmenetelmät
  • Keskeisiä työturvallisuuteen liittyviä lakeja

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi