Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kun työvuoroihin voi vaikuttaa, on elämä terveempää

Työvuorojen kuormittavuutta kannattaa arvioida jo etukäteen

Helsinki 10.11.2015

Vuorotyötä tekevä jaksaa paremmin ja pysyy terveempänä, kun hän voi itse vaikuttaa työvuoroihinsa. Tämä on huomattu muun muassa Finavialla, joka on ollut mukana Työterveyslaitoksen selvityksessä.
– Finavia on oikein kauhuesimerkki, meillä tehdään kaikkia työaikamuotoja ja vuorotyötä on paljon, sanoo Finavian henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen.

Lentokentistä huolehtivan Finavian palkkalistoilla on noin 1 450 työntekijää useilla ammattialoilla. Heistä noin kaksi kolmasosaa tekee vuorotyötä.
– Isoissa yksiköissä jopa sata prosenttia työntekijöiden toiveista pystytään toteuttamaan. Pienemmät yksiköt ovat haasteellisempia. Meillä on myös hyvin epämukavia työaikoja, toteaa Soikkanen.

– Keskeinen asia on mahdollisuus vaikuttaa työaikoihin. Se näkyy sairauspoissaolojen vähenemisenä ja pitkällä aikavälillä myös työkyvyttömyyseläkkeiden vähenemisenä, kertoo tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.

Vuorotyö voi olla mukavaa

Kaarina Soikkanen kertoo, että Finavian eri yksiköissä vuoroja suunnitellaan eri tavoin. Jotkin ryhmät haluavat samanlaisena toistuvan vuorolistan, toiset taas yksittäisten toiveiden toteuttamista.
Lopputulos on, että vuorotyö on jopa mukavaa.
– En koe vuorotyötä haasteena tai rasittavana. Kun on virka-ajan vuoroja, olen illalla usein väsyneempi, sanoo Finavialla työskentelevä Timo Kilpi.

Kilpi arvostaa esimerkiksi aikaisia aamuvuoroja ja arkivapaita. Niiden ansiosta hän ehtii viettää enemmän aikaa 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa.

Suunnittelijoille tehtiin apuväline

Työterveyslaitoksen selvitysten pohjalta on kehitetty sähköinen työkalu, jolla työvuorojen kuormittavuutta voidaan arvioida jo suunnitteluvaiheessa. Liian raskaat kohdat vuorolistassa näkyvät punaisina.

– Työkalu on suunniteltu lähinnä julkiselle sektorille, jossa käytetään paljon samaa työvuoro-ohjelmaa, kertoo tutkimusprofessori Härmä.
Uusi työkalu on syksyn aikana otettu käyttöön useissa sairaaloissa sekä esimerkiksi Helsingin ja Tampereen kaupunkien työvuorosuunnittelussa.

– Ilman muuta tällaisesta olisi hyötyä meillekin Finaviassa, sanoo henkilöstöjohtaja Soikkanen.

 

(STT)

 

Vuorotyöntekijän jaksamista edistää, että hän saa itse vaikuttaa työvuoroihinsa. (Kuva 3T Ratkaisut Oy)

» Lue lisää: Vuorotyön ja muun elämän yhteensovittaminen on haasteellista - mutta mahdollista


 

Näin syntyy hyvä työvuorolista

– Varaa kahden työvuoron väliin riittävästi lepoa, ainakin 11 tuntia.
– Merkitse henkilölle korkeintaan viisi työpäivää peräkkäin.
– Laita listaan mahdollisimman vähän yksittäisiä työpäiviä ja yhden päivän vapaita.
– Vältä yövuoron sijoittamista heti aamuvuoron jälkeen.
– Älä sijoita kovin monta iltavuoroa peräkkäin.
– Pyri järjestämään kaikille vähintään kaksi kolmesta viikonlopusta vapaaksi.
– Kuuntele henkilöstön toiveita ja pyri toteuttamaan niitä.

(STT)

Lähde: Työterveyslaitos

Työmatkat ulkomaille voivat kiristää pinnaa

Helsinki 10.11.2015

Aikaerorasitus, vapaa-ajan vähyys, liian lyhyt palautumisaika matkan jälkeen, alkoholiongelmat… Ulkomaille suuntautuvia työmatkoja tekevä on usein liian yksin ongelmiensa kanssa.

Työterveyslaitoksen selvitysten mukaan monet työmatkaajat kärsivät univaikeuksista ja siitä, että työpäivät ulkomaanmatkoilla venyvät pitkiksi. Moni kaipaa myös enemmän vapaata matkan jälkeen.

Perheelliset kokevat perheen läheiseksi ja haluavat Suomessa ollessaan viettää paljon aikaa perheensä kanssa. Sen sijaan ystävyyssuhteet saattavat heikentyä runsaan työmatkustamisen vuoksi.

Alkoholi saattaa muodostua ongelmaksi, jos työpäivät ulkomailla usein päättyvät illanviettoon. Työterveyslaitos korostaa Työmatkalla maailmalla -oppaassa, että alkoholiongelmia ei pidä jättää vain työterveyslääkärin vastuulle vaan niihin on puututtava työpaikalla.

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi