Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Töissä terveenä -nettisivut helpottavat allergisen nuoren uravalintaa

18.8.2015

Joka neljännellä nuorella on astma tai jokin muu allerginen sairaus. Allerginen nuori tarvitsee luotettavaa tietoa ammattien terveysriskeistä uravalintoja tehdessään. Uudelle Töissä terveenä -sivustolle on koottu tiedot yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä sekä siitä, miten ongelmia voidaan ehkäistä. Sivusto on tarkoitettu koulutusta ja ammattia valitseville nuorille, opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

─ Monessa työssä joutuu kosketuksiin käryjen ja pölyjen kanssa, jotka saattavat pahentaa astmaa, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitokselta.

Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi kampaaja, kokki, leipuri, hitsaaja, eläintenhoitaja ja rakennusmies.

─ Riskejä voi vähentää noudattamalla hyviä työtapoja, käyttämällä hengityksensuojaimia sekä hoitamalla huolellisesti astmaa, kertoo Lindström.

─ Työmarkkinat kehittyvät koko ajan, joten tällä hetkellä riskialtis työ saattaa olla turvallisempi tulevaisuudessa. Ikävintä on, jos nuoren opinnot ja ura keskeytyvät väärän ammatinvalinnan vuoksi.

Astmaa sairastava ei pääse palomieheksi

Kaikkien astmaa sairastavien on valitettavasti turha haikailla palomiehen urasta. Muutoin lievä astma ei aiheuta ehdottomia rajoituksia ammatinvalintaan. Vaikeampaa astmaa sairastavien kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään riskiammatteja.

Kädet ovat kovilla monessa ammatissa

Toistuva käsien pesu, märkä tai likainen työ, kemikaalien käsittely ja tiiviiden suojakäsineiden käyttö ärsyttävät ihoa. Esimerkiksi kampaajan, lähihoitajan, suuhygienistin, kokin, automekaanikon ja koneistajan työssä käsien iho on kovilla.

─ Jos atooppinen ihottuma on ollut lievää, eikä sitä ole esiintynyt käsissä, ei ole ehdottomia rajoituksia ammatinvalinnassa. Ihoa kannattaa kuitenkin hoitaa hyvin rasvaamalla ja käyttämällä tarvittaessa suojakäsineitä. Jos nuorella on ollut aiemmin käsi-ihottumaa, kannattaa hänen valita mieluiten täysin kuiva ja puhdas työ, neuvoo Lindström.

Emma ei välttämättä äitiä usko ─ kavereita, opoa ja nettiä ehkä paremmin

"Mun dream on tulla kampaajaks tai sitten media-assistentiks... Mutsi inttää, etten mä voi alkaa kampaajaks, kun mulla on astmaa ja ihottumaa. Se stressaa varmaan ihan turhaan...Onks kellää mitää tietoo näist jutuist??? - Emma"

Toissaterveena.fi -sivustolla Emmalle selviää, että kampaamossa käytettävät aineet voivat vaikeuttaa astmaa ja ihottumaa ja, että hänen kannattaa harkita tarkoin ennen kampaajan ammattiin hakeutumista. Sen sijaan media-alan työt löytyvät sivustoltamme turvallisten ammattien listalta.

Jos nuorella on useita ammattivaihtoehtoja, hän voi miettiä sairauksien kannalta parasta alaa. Sivustolle onkin koottu pitkä lista myös allergikoille turvallisista ammateista. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupan alan työt ja toimistotyöt.

Testaa, oletko yksi neljästä

Noin yhdellä neljästä nuoresta on astma, atooppinen ihottuma tai allergioita. Sivustolla on lyhyt testi, jolla ammatinvalintaa tekevää voi selvittää, voiko astma tai ihottuma olla hänelle ongelma joissain ammateissa. Testin tuloksen voi jakaa Facebookissa tai Twitterissä.

Alan asiantuntijoiden yhteistyön tulos

Työterveyslaitos on laatinut sivuston yhteistyössä Kansallisen allergiaohjelman, Allergia- ja astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton kanssa ja se pohjautuu ruotsalaiseen Jobba Frisk -sivustoon (www.jobbafrisk.se). Sivustolla olevat valokuvat on kuvattu Vantaan Peltolan yläasteella.

» www.toissaterveena.fi

(Työterveyslaitos)

 

Parturi-kampaajan työssä käytettävät aineet voivat pahentaa ihottumia ja allergioita.

Useissa ammateissa ihottumat ovat yleisiä

– Töissä terveenä -sivustolle on koottu tietoa yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä.
– Uimahalleissa tai kylpylöissä työskentelevän allasmestarin ammatissa ihottumat ovat tavallisia. Puhdistusaineet voivat puolestaan pahentaa astman oireita.
– Sukeltajan ammatissa on mahdollista saada ihottumaoireita. Astmaa sairastavan kannattaa harkita tarkkaan ennen ammattiin hakeutumista.
– Ripsienpidennysten tekijän ammatissa ihottumat ovat yleisiä. Astmaa sairastavan kannattaa harkita tarkkaan ennen ammattiin hakeutumista.
– Lastenhoitajan ammatissa ihottumat ovat tavallisia.
– Veneenrakentajan ammattia kannattaa välttää, jos käsissä on ollut ihottumaa. Lievä astma ei ole este, mutta vaikeammasta astmasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
– Astmaa sairastava ei voi työskennellä palomiehenä.

(STT)


Perehdytä nuoret työntekijät työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin!

Ota 3T Opetusmultimediat työntekijöiden perehdytyksen työkaluiksi -  jo 91 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön:

» 3T Kouluttajalisenssillä

» 3T eOpistossa

3T Multimediakirjastosta löytyy myös esimiehille opetusmultimedia Eri-ikäisten johtaminen. Tutustu kattavaan valikoimaan:

» 3T Multimediakirjasto

(3T Ratkaisut Oy)

 

 


Allergia voi katkaista nuoren opinnot

Helsinki 18.8.2015

Astmaa tai muuta allergista sairautta sairastava nuori tarvitsee ajoissa tietoa ammattien terveysriskeistä ennen koulutukseen hakemista. Pahimmassa tapauksessa väärin valittu ala voi johtaa nuoren opintojen tai työuran katkeamiseen, kerrotaan Työterveyslaitokselta.

Auttaakseen nuoria valitsemaan itselleen sopivan ammatin Työterveyslaitos on kehittänyt yhdessä terveysliittojen kanssa Töissä terveenä -sivuston. Tiistaina julkistetun sivuston tarkoituksena on tarjota tietoa eri ammattien astma- ja allergiariskeistä sekä kertoa, kuinka ongelmia voidaan ehkäistä.

Seuraavaksi sivustoa yritetään saada koulujen käyttöön.
– Olen keskustellut Opetushallituksen kanssa asiasta. Sieltä on luvattu markkinoida sivustoa kouluihin, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitokselta.

Niin Lindströmin kuin muiden alan asiantuntijoiden mukaan avainasemassa esimerkiksi astmaa sairastavien nuorten ohjauksessa ovat ne opinto-ohjaajat, jotka ovat tekemisissä yhdeksäsluokkalaisten kanssa.

Astma ja muut allergiasairaudet yleistyneet

Nykyisin joka neljännellä nuorella on astma tai jokin muu allerginen sairaus, kerrotaan Työterveyslaitokselta. Erikoislääkäri Lindströmin mukaan sairaudet ovat viime vuosina lisääntyneet väestön joukossa.
Töissä terveenä -sivuston testiryhmässä mukana olleella, peruskoulun päättävällä Elli Halajalla on allergiaa ja atooppinen ihottuma. Lääkärin urasta haaveillut Halaja ei ollut aikaisemmin ajatellut, että atooppinen iho voisi olla ongelma.
– Nyt harkitsen muitakin vaihtoehtoja, Halaja kertoo.

Niin ikään testiryhmässä olleen Veera Jalovaaran näkemyksen mukaan harva nuori pohtii asiaa ennen kuin hakee opiskelemaan ammattia.

Lindströmin mukaan tärkeintä on ohjeistaa niitä nuoria, joilla on esimerkiksi vakava astma. Hän kuitenkin korostaa, että on tärkeää myös miettiä, kuinka asiat ilmaistaan nuorille.
– Harvassa tapauksessa nuorelle annetaan tiukkoja ohjeita ammatinvalinnan suhteen. Parempi käydä läpi sitä, kuinka suuntautumisella tai suojautumiselle voidaan vähentää oireita.

 

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi