Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Reittiohjeet paperille, kyytabletit kaappiin

Ensiaputaitojen merkitys korostuu mökeillä ja syrjäseuduilla

Oulu 20.6.2015

Jos jotain sattuu kesämökillä, osaatko neuvoa ambulanssin paikalle? Jos kyy puree, pystytkö huolehtimaan ensiavusta?
Ensiaputaidot ovat erityisen tärkeitä harvaan asutuilla seuduilla – siis juuri niillä, joilla merkittävä osa suomalaisista viettää kesäänsä. Hädän iskiessä soitetaan hätänumeroon 112, mutta kauempana asutuksesta avun saaminen voi kestää pahimmassa tapauksessa tunteja. Siksi on osattava perusteet.

Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne neuvoo syrjäseudulla asuvia ja mökkeileviä osallistumaan ensiapukurssille.

– Mökiltä voi olla pitkä matka lähimpään terveyspalveluun, mutta usein tapaturmat ovatkin pieniä ja hoituvat kotikonstein. Pienten tapaturmien hoitoon saa valmiuksia ensiapukursseilta. Kurssilta saa myös tietoa siitä, millaisissa tilanteissa kannattaa hakeutua lääkäriin.

Pääsääntö on se, että lääkäriä tai muuta lisäapua tarvitaan silloin, kun omat taidot eivät riitä. Jos on esimerkiksi epävarma siitä, pitääkö haava ompeluttaa, on parasta hakeutua hoitoon. Hätänumeroon on soitettava välittömästi, jos peruselintoiminnot ovat uhattuina.

Tarkat koordinaatit muistiin

Myllyrinne listaa tapaturmia, joiden ensiavun voi hoitaa itse: kolhut, kuhmut, nivelvammat, palovammat, auringonpolttamat.

– Jäykkäkouristusrokote kannattaa pitää voimassa. Haavat suojataan puhtaalla sidoksella tai laastarilla. Kyyn pureman takia on mentävä lääkäriin, mutta ensiavuksi voi ottaa kyytabletteja. Niitä voi käyttää myös ampiaisen piston aiheuttamaan allergiseen reaktioon.

Mökille on hyvä varata perusvalikoima lääkkeitä. Lomalääkelistoja ja lisäohjeita voi kysyä lähimmästä apteekista.

Toisinaan unohtuu, että mökkeilijän pitää pystyä neuvomaan pelastusviranomaiset paikalle, jos apua joutuu hälyttämään. Myös vierailijan on tiedettävä, missä asunto sijaitsee.

– Tarkka sijainti kannattaa kirjoittaa paperille ja pitää näkyvällä paikalla, jotta hätätilanteessa koordinaatit muistaa, Myllyrinne toteaa.

Pakollinen hankinta on tietysti ensiapulaukku. Sellainen on syytä löytyä kotoa, mökiltä, autosta ja veneestä.

 

(STT)

Jos kyy puree, osaatko huolehtia ensiavusta?


Ota työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheisten multimedioiden monipuolinen valikoima helposti käyttöön ja lisää myös vapaa-ajan turvallisuustietoutta:

» 3T Kouluttajalisenssillä 

» 3T eOpistossa

Valikoimamme sisältää monia ensiapuun liittyviä multimedioita, mm. Hätäensiapu, Toiminta onnettomuustilanteissa ja Ensiapua! - Uskalla auttaa.

(3T Ratkaisut Oy)

Turvallisuusuutiset.fi toivottaa turvallista ja rentouttavaa kesää!» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi