Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Palvelualoilla seksuaalinen häirintä on yleistä

Helsinki 3.6.2015

Lähes joka toinen palvelualalla työskentelevä nainen on kohdannut seksuaalista häirintää asiakaspalvelutilanteessa. Miehistä seksuaalista häirintää on kokenut joka kuudes. Eniten seksuaalista ahdistelua kokevat työntekijät, jotka työskentelevät humalaisten asiakkaiden kanssa. Tiedot selviävät Palvelualojen ammattiliitto PAMin kyselystä, johon vastasi 580 liiton jäsentä.

Ammattiryhmittäin seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuu useimmiten baarityöntekijä, siivooja, tarjoilija, vastaanottovirkailija tai myyjä. Baarityöntekijöitä häiritään eniten, sillä yli 80 prosenttia kertoo joutuneensa häirinnän kohteeksi. Myös parturi-kampaamoalalla asiakkaiden harjoittama seksuaalinen ahdistelu on yleistä. Alan työntekijöistä yli puolet on itse kohdannut häirintää.

Ahdistelu on useimmiten suullista, mutta myös ilmeily ja koskettelu ovat yleisiä tapoja häiritä seksuaalisesti.

(STT)

Häirintää voi kokea monella tavalla - suulliset kommentit, eleet ja ilmeet ovat tavallisia.

 


"Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa" - seksuaalinen häirintä on yleistä palvelualoilla

Palvelualan ammateissa, joissa kohtaa päihtyneitä ihmisiä, on suurempi alttius kohdata seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta, selviää Palvelualojen ammattiliitto PAMin kyselystä. Myös parturi-kampaamoalalla asiakkaiden harjoittama seksuaalinen häirintä on yleistä.

Lähes joka toinen (45 %) palvelualalla työskentelevä nainen kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää asiakkaan taholta. Palvelualalla työskentelevistä miehistä näin on kokenut noin joka kuudes (16 %). Naiset ovat miehiä todennäköisemmin häirinnän kohteena, vaikka ammatti olisi sama.

Ammattiryhmittäin seksuaalisen häirinnän kohteeksi on joutunut joka toinen tai useampi baarityöntekijä, kerrossiivooja tai siivooja, tarjoilija, vastaanottovirkailija ja myyjä tai myymäläkassa. Baarityöntekijöistä jopa 82 prosenttia kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Parturi-kampaamoalan työntekijöistä yli puolet (56 %) on itse kohdannut seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta ja 67 prosenttia tietää työkavereidensa kohdanneen vastaavaa.

Asiakkaiden taholta tuleva seksuaalinen häirintä ilmenee useimmiten suullisina kommentteina, mutta myös erilaiset eleet ja ilmeet ovat hyvin tavallisia. Kaikista vastaajista 88 prosenttia kertoi häirinnän ilmenevän suullisina kommentteina, 70 prosenttia ilmeinä ja eleinä ja 39 prosenttia kosketuksina. Tarjoilijat kohtaavat esimerkiksi myyjiä useammin kosketuksina ilmenevää häirintää.

- On huolestuttavaa, että vastaajista yli 65 prosenttia oli työpaikassa, jossa ei ole ohjeistettu, miten seksuaaliseen häirintään tulee puuttua. Silloin ei myöskään ole yhteisesti todettu sitä, että työpaikalla tulee olla nollatoleranssi muun muassa kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän suhteen, sanoo PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virta.

PAM ei ole aiemmin toteuttanut kyselyä seksuaalisesta häirinnästä. Jäsenkyselyjen mukaan asiakkaiden suunnalta tuleva sanallinen uhkailu ja väkivalta ovat lisääntyneet PAMin edustamilla aloilla viime vuosina.

Eroja kokoaikaisten ja epävarmojen työsuhteiden välillä

Kokoaikatyöntekijöitä useammin seksuaalista häirintää ovat kohdanneet osa-aikaiset sekä nollatunti- tai "tarvittaessa työhön kutsuttava" -sopimuksella olevat. Asiakkaiden häirinnän kohteeksi joutuneista naisista 46 prosenttia pääsääntöisesti pyytää häiritsijää lopettamaan tai huomauttaa asiasta. Vakituiset työntekijät tekevät näin useammin kuin määräaikaisessa tai hyvin epävarmassa työsuhteessa olevat.

- Huomattavaa on, että he ovat riskiryhmä sekä asiakkaiden että työkaverien suunnalta tulevan seksuaalisen häirinnän suhteen. Se johtuu ennen muuta siitä, että epävarmoja työsuhteita on tarjolla niissä yksityisten palvelualojen ammateissa ja tehtävissä, joissa joutuu kohtaamaan seksuaalista häirintää, sanoo PAMin yhteiskuntapoliittisen yksikön päällikkö Antti Veirto.

Virtaa ihmetyttää, että yli puolet (53 %) vastaajista ei koe seksuaalista häirintää loukkaavana. Hänen mielestään Suomessa sietokynnys tuntuu seksuaalisen häirinnän kohdalla olevan korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.

- Johtuuko tämä mentaliteetista, että häirintä mitätöidään ilmiönä ja valittajat leimataan tiukkapipoiksi? Millään alalla tai tehtävässä ei tarvitse sietää epäasiallista käytöstä tai seksuaalista häirintää, ei myöskään palveluammateissa, Virta painottaa.

Kyselyyn vastasi 580 PAMin jäsentä.

(PAMin tiedote 3.6.2015)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi